четвер, 09 лютого 2017 18:42

У Севастополі штрафуватимуть за пересування на машинах з українськими номерами

Неділя, 29 січня, 13.45

Четверо чоловіків опускають дві домовини – з прахом поета Олександра Олеся і його дружини Віри Кандиби – у могилу на столичному Лук'янівському кладовищі. Її викопали ліворуч від центрального входу. Почесна варта стріляє з рушниць, лунає гімн України. Люди кидають у яму по грудці землі. Біля поховання ставлять портрети подружжя.

– Сьогодні вшановуємо Героїв Крут, яких у своїй поезії оспівував Олександр Олесь. Нарешті останки його і дружини знайшли притулок в Україні, – каже міністр культури Євген Нищук, 44 роки.

До могили підносять плиту з чеського кладовища, де раніше було поховане подружжя. На ній, крім Олександра і Віри, вибито ім'я і прізвище їхнього сина – Олега Ольжича. Він очолював Революційний трибунал Організації українських націоналістів. Загинув у німецькому таборі Заксенгаузен 1944 року.

– На жаль, тіло мого батька Олега досі не знайшли. Але ми пам'ятатимемо, що він знайшов спочинок поруч зі своїм татом, – говорить онука письменника Ольга Кандиба.

Олександр Олесь народився в Білопіллі на Сумщині 1878 року. Справжнє прізвище – Кандиба. Написав близько 50 збірок віршів і поем. 1919-го емігрував. Оселився у Празі. Помер 1944 року. Покоївся на тамтешньому Ольшанському кладовищі. 4 січня могилу розкопали. На тому місці поховали громадянина Чехії Володимира Михайлишина, який кілька десятиліть оплачував оренду місця на цвинтарі. Прах Олександра Олеся і його дружини перевезли в Україну

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Чоловіки опускають домовину з прахом письменника Олександра Олеся у могилу на столичному Лук’янівському кладовищі. Разом з Олесем перепоховали останки його дружини Віри Кандиби
Чоловіки опускають домовину з прахом письменника Олександра Олеся у могилу на столичному Лук’янівському кладовищі. Разом з Олесем перепоховали останки його дружини Віри Кандиби

А в цей час:

– Казала мені мати, що ти – корислива тварюка. Я не вірив. Іди звідси, зрадниця! – кричить полтавець 44-річний Борис Катаєв на дружину 28-річну Юлію.

Кидає в палаючий камін її норкову шубу за 40 тис. грн. Дізнався, що дружина переписала на себе їхній будинок на 200 кв. м, підробила підписи.

– Швидко забула, як до мене жила. Сиділа без грошей і роботи. Я тебе нагодував, відігрів, одяг придбав. Купив кафе, щоб керувала ним. Ще й у дружини взяв, – каже Борис.

– Останнім часом ти став дуже жадібний. Даєш гроші тільки на продукти. А про мої потреби забув. Я вже два місяці не ходила в салон краси. Злякалася, що залишиш мене ні з чим. Надіюся, пробачиш, – плаче Юлія.

Увечері адвокат переписує будинок знову на Бориса.

Перукар 43-річна Олеся Сенжик із Вінниці вперше стриже клієнтку у власній однокімнатній квартирі. Чоловіка і сина відправляє на вулицю.

– Раніше робила в перукарні, але зараз там працювати не можу. Були оформлені з колегами як підприємці. Наприкінці року відмовилися, щоб не платити обов'язковий податок (єдиний соціальний внесок, 704 грн, з початку року потрібно робити щомісяця. Раніше його сплачували лише у разі отримання підприємцем прибутку. – Країна). І виявилося, що не маємо права працювати у салоні. Бо якщо прийде перевірка, випишуть величезний штраф, – говорить Олеся Сенжик. – З колегами трудимось підпільно, по квартирах.

З клієнтки майстер бере 100 грн.

Тернополянка 47-річна Олена Дейнека знімає в банкоматі 715 грн. Гроші переказали друзі. Тиждень тому вона оголосила на власній сторінці Facebook акцію "Олена's Birthday Partу, подаруйте мені 10 гривень". До свого дня народження, 22 лютого, хоче зібрати 20 тис. грн.

"Маю мету – провести опалення в операційні приміщення і бокси центру тимчасового утримання тварин. Розташований у селі Дичків Тернопільського району. Думаю, що 5 чи 10 гривень – незначна сума для вас. Це менше вартості чашки кави", – написала Олена.

За перший тиждень їй перерахували 7360 грн. У соцмережі Олена Дейнека має 4947 друзів та 1314 підписників.

Одногрупник сказав, що в нього помер батько – аби не складати заліки в університеті. Викладачі пішли назустріч і зарахували предмети "автоматом". Ми всією групою скинулися грошима на похорон. Наступного разу в одногрупника перед екзаменами "померла" тітка. Куратор запідозрила щось не те. Студент відмовився давати їй мобільний матері, тому вона поїхала за 100 кілометрів у село, де він жив. Виявилося, родичі живі й здорові. Хлопець більше жодного разу не прийшов на заняття. Його відрахували за прогули.

Олег БЕЗЗУБКО

П'яний вітчим тричі вистрілив у матір із пневматичного пістолета. Від куль у неї на спині й руці були рани й синці. Просила маму звернутися в міліцію. Але вона сказала, що любить свого чоловіка і все йому простить. Я викликала міліцію. Вітчима забрали на три доби. Доки його не було, мати лупила мене. Кричала, що я їй більше не донька. Втекла жити до батька. З мамою не розмовляємо п'ять років.

Світлана Одарич

У 14 років подружився в бабиному селі з однолітком. Якось гостював у нього. Його кіт сходив у туалет під ліжко. Товариш виніс його на вулицю, облив бензином і підпалив. Палаючий кіт забіг у будинок. Почалася пожежа. Дім згорів майже повністю. Батькам хлопця я розповів правду. Вони відмовилися від сина й переїхали в Білорусь. Його виростила бабуся.

Роман ШКРЕБА

Викликала "швидку" синові, бо мав високу температуру. Наступного дня подзвонила якась лікарка. Сказала, що знає про "швидку". Запитувала про самопочуття дитини й радила недорогі препарати. Ще за день прийшла сама. Попросила, щоб вибрали її своїм сімейним терапевтом. Пообіцяла цілодобово бути на зв'язку і приїжджати за першої потреби.

Ірина ЛАСТОВЕЦЬКА

  Третина українців готові виїхати з країни назавжди, за дослідженнями соціологів. Найсильніші емігрантські настрої – серед молоді.  ”Якщо горить ваш дім, усі починають діяти – хтось біжить по воду, а хтось тікає”, – розмірковує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Третина українців готові виїхати з країни назавжди, за дослідженнями соціологів. Найсильніші емігрантські настрої – серед молоді. ”Якщо горить ваш дім, усі починають діяти – хтось біжить по воду, а хтось тікає”, – розмірковує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

19,1 мільярда гривень заборгували українці за комунальні платежі на кінець 2016 року.

160 патентів на винаходи в галузі комп'ютерних, технічних і природничих наук отримали українські школярі за останні два роки.

1,3 мільйона запрошень на тимчасову роботу в Польщу отримали торік українці. 2015-го запрошень було майже вдвічі менше.

"Московит хоче батюшку царя. Щоб забезпечував шматком хліба, ковбасою і пляшкою горілки. Натомість українець просить владу не заважати: я сам зароблю собі на життя і навіть поділюся податками. Це — ключова відмінність генотипів московита й українця"

Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ, голова Донецької військово-цивільної адміністрації

"Усім охочим виїхати з Україну, раджу: їдьте! Доки самі не спробуєте, доти і не знатимете, почім фунт емігрантського хліба. Набирайтеся досвіду, вчіть мови, заробляйте гроші й плекайте тугу за рідним краєм"

Андрій ЛЮБКА, письменник

"У нас дуже багато невикористаних можливостей, а ми себе заспокоюємо, що все добре і йде по плану. По якому плану? Це початок "брежнєвських часів": усі самовдоволено усміхаються, а прогрес відсутній"

Володимир ОМЕЛЯН, міністр інфраструктури

13 років тюрми отримав бразилець Рафаель Лусваргі, який близько року воював на боці терористів ДНР. Був бійцем мотострілецького батальйону "Вікінг". 2015-го повернувся у Бразилію, але торік у жовтні прилетів в Україну. Його затримала Служба безпеки в аеропорту "Бориспіль".

На 800 руб. (367 грн. – Країна) штрафуватимуть водіїв в окупованому Севастополі за пересування на машинах з українськими номерами. За повторну зупинку сума штрафу зросте вшестеро. Також можуть позбавити водійського посвідчення на термін до трьох місяців.

Українська IT-команда dcua торік посіла перше місце в рейтингу найкращих фахівців з інформаційної безпеки у світі. У ній – 43 програмісти Київського політехнічного інституту. Рейтинг враховує результати команди в міжнародних змаганнях протягом року. Українці обійшли 12 тис. конкурентів з інших країн.

У львівському трамваї №8 діє безготівкова система оплати проїзду. Заплатити можна через телефон. Треба сфотографувати наклеєний у трамваї код і завантажити в мобільний додаток "Приват 24". Потім натиснути кнопку "закомпостувати". Банк зніме з рахунку пасажира вартість проїзду.

Український математик Марина В'язовська розв'язала задачу про оптимальне пакування куль. Її не могли вирішити вчені з 1611 року. Українка отримала премію "Салема-2016". Марина В'язовська живе в Берліні. Викладає у Гумбольдтському університеті.

Гройсман перехоплює ініціативу у Порошенка

"Прем'єр хоче перехопити ініціативу у президента. Для цього оголосив про роботу над стратегією розвитку країни. До написання цього плану залучать міжнародних партнерів і вітчизняних експертів. Для світової спільноти – це сигнал, що Україна не згортає реформи і варто продовжити фінансово допомагати їй. Однак, якщо Гройсман імітуватиме активну діяльність і майже нічого не виконуватиме з обіцяного, то втратить крісло.

Ініціатива прем'єра існуватиме паралельно зі стратегією розвитку країни від Петра Порошенка".

Гліб КАНЄВСЬКИЙ, політолог

Впаде ринок уживаних авто

"Рішення про право користуватися нерозмитненими автомобілями за 300 євро на рік – невигідне державі. Від цього виграють лише власники цих машин. Виникнуть питання і у покупців, які сплатили стовідсотковий податок: чому одним можна віддавати 300 євро і їздити, а інші мусять платити кілька тисяч, пенсійний збір і до 5 відсотків вартості машини?

Обсяг відрахувань з авторинку – це мільярди гривень на рік. Через легалізацію нерозмитнених машин утвориться діра в бюджеті, яку доведеться покривати кредитами. Щойно такі авто легалізують, впаде ринок вживаних машин. Ніхто не захоче платити за "Ланос" понад 2 тисячі доларів. Бо за ці гроші з Польщі вигідніше завезти старий Opel".

Олег ОМЕЛЬНИЦЬКИЙ,

генеральний директор групи "Автоконсалтинг"

Читачі висловлюються про матеріали, які їм запам'яталися у попередньому номері "Країни"

Знайомий боксер прокинувся і побачив злодія у власному будинку. Побив і відібрав ножа. Грабіжник три дні відлежувався в лікарні.

Анастасія КРУТЬКО, 35 років, Полтава

 

Дядько гукає поросят українською мовою. На російську не реагують. Сусіди стають у чергу, щоб подивитися на цей фокус.

Іван, 27 років

Сусід замовляє одяг у родичів з Італії та Німеччини. Навіть із пересиланням виходить дешевше, ніж в Україні. Їм посилає цигарки й тараньку.

Микита СТОВБИР, 34 роки

Знаю бездомного Ореста, якому Львівська міськрада виділила квартиру. Але він її здавав, а сам далі жив на вулиці.

Зоряна МАКАРОВА, 52 роки

Зараз ви читаєте новину «У Севастополі штрафуватимуть за пересування на машинах з українськими номерами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути