вівторок, 14 червня 2016 13:17

Стандартам іспанського футболу відповідає "Шахтар"

Три сезони поспіль Лігу чемпіонів та Лігу Європи виграють іспанські команди. За цей час "Реал" двічі здобував найпрестижніший клубний трофей – 2014 року і 2016-го. Торік тріумфувала "Барселона". А в Лізі Європи від сезону 2013/14 переможець незмінний – "Севілья"

Зінедін Зідан очолив "Реал" у січні, а за півроку виграв Лігу чемпіонів. Чи можна француза уже віднести до категорії топ-тренерів?

– Ні. Не хочу порівнювати Зідана з італійцем Ді Маттео, який 2012-го зробив подібне з англійським "Челсі". Француз навів порядок у роздягальні – завдяки своїй харизмі. Але цікавих тренерських рішень у нього не було. Так, поставив опорником бразильця Каземіро. Але цей хід читався. Зате у фіналі Ліги чемпіонів заміни Зідана пішли скоріше на шкоду. Вихід Лукаса Васкеса, і особливо Іско, замість Крооса себе не виправдав.

Найголовніше: у плей-оф Ліги чемпіонів "Реал" не подолав жодного топ-суперника. Ані "Баварію", ані "Барселону", ані "Атлетико" – в ігровий час. Команда француза грає досить прісно. Півфінальні матчі проти "Манчестер Сіті" були нудні.

  Ігор ЯСЛИК, 29 років, журналіст тижневика ”Футбол”, відповідає у ньому за висвітлення чемпіонату Іспанії
Ігор ЯСЛИК, 29 років, журналіст тижневика ”Футбол”, відповідає у ньому за висвітлення чемпіонату Іспанії

Який кредит довіри має Зідан?

– Точно більший, ніж Анчелотті – його попередник. Той не мав права на помилку. Програв сезон 2014/15 – і його звільнили, незважаючи на попередню перемогу в Лізі чемпіонів. Зідан – улюбленець президента клубу Флорентіно Переса. Але поки що француз – не концептуальний тренер. Виграти чемпіонат Іспанії йому буде важко.

Мадридський "Атлетико" поступився в другому фіналі Ліги чемпіонів за три сезони. Після цього тренер Дієго Сімеоне заявив про намір піти з клубу. Однак таки залишився. Це правильне рішення?

– Так. Сімеоне може стати для "Атлетико" тим, ким є Венгер для "Арсеналу". Аргентинець знає цей клуб і відповідає його характеру. Може ставити певні умови, зокрема на трансферному ринку.

"Атлетико" позаторік виграв чемпіонат Іспанії. Тоді в "Барселони" був слабкий тренер – Мартіно, а "Реал" був зосереджений на Лізі чемпіонів. Нині "Атлетико" фінішував третім, але якби став чемпіоном – це нікого не здивувало б. Команда розвивається і грає цікавіше, ніж кілька років тому. Надійність оборони зберегли, а в атаці стали різноманітнішими.

"Барселона" могла стати першим клубом, який виграв Лігу чемпіонів двічі поспіль. Чому не вдалося?

– Коротка лава запасних. Всього один класний центральний захисник, а другого грає опорник Маскерано. Невдала селекція: новачки, Арда Туран та Алейш Відаль, не вписалися в команду.

Торік тренер Луїс Енріке і його помічник Унсуе зробили "Барсу" дуже гнучкою. Вона багато, як для себе, забивала зі стандартних ситуацій і вміло контратакувала. У минулому сезоні це зникло. "Барса" перемагала здебільшого завдяки індивідуальній майстерності гравців. У міжсезоння Енріке треба буде урізноманітнити тактику команди.

Чи підійшов би "Барселоні" Унаї Емері, який залишає "Севілью"?

– Це був би цікавий варіант. Емері – тренер найвищого класу. Йому дорікають тим, що мало усміхається. Він баск – там усі такі. Унаї відданий справі, уміє поставити гру, змінити її під час матчу, має набір тактик, навчився перемагати грандів. Очевидно, влітку він очолить французький "Парі Сен-Жермен". Муситиме виводити клуб на вищий рівень – дійти до півфіналу чи фіналу Ліги чемпіонів.

Автор: REUTERS
  Капітан іспанського ”Реала” Серхіо Рамос (праворуч) поплескує по голові головного тренера команди Зінедіна Зідана після виграшу в Лізі чемпіонів 2015/2016
Капітан іспанського ”Реала” Серхіо Рамос (праворуч) поплескує по голові головного тренера команди Зінедіна Зідана після виграшу в Лізі чемпіонів 2015/2016

У "Севільї" минулий сезон відіграв українець Євген Коноплянка. Як можна оцінити його дії?

– Я очікував гіршого. Коноплянці підходить іспанський чемпіонат. Але він пізно туди прийшов – майже у 26 років. Мусить переучуватися, а це в такому віці – нелегко. Євген не звик грати без зимової перерви, тому був спад форми в лютому. А наприкінці сезону випав з "основи" через березневе ушкодження. Сповна відновитися не встиг.

Але провів кілька гарних поєдинків. Зокрема, домашній проти "Реала". Головне ж – під керівництвом Емері став краще розуміти футбол. Це було помітно у матчах за збірну України напередодні Євро-2016. Євген не тільки брав гру на себе, а й бачив підключення до атаки захисника, вчасно йому пасував.

Ще взимку було імовірно, що донецький "Шахтар" залишить тренер Мірча Луческу. Ви б хотіли бачити його наступником іспанця Пако Хемеса з "Райо Вальєкано". Чому?

– Бо цей тренер спрямований на атаку. Колишній захисник збірної Іспанії, він прийшов до "Райо" і сказав: якщо гратимемо на оборону, це не сподобається ні мені, ні команді, ні глядачам. І поставив високий пресинг, комбінаційну гру, короткі передачі. Хіба не так діє "Шахтар"?

Донецький клуб відповідає іспанським стандартам. Вважаю, у примері розкрився б Ярослав Ракицький з його умінням віддати пас. Там цінують таких захисників. Чимало вихованців академії "Шахтаря" могли б заявити про себе у Іспанії. Грати в атаку, любити м'яч, постійно рухатися, віддавати перевагу короткому й середньому пасу – так вчать у "Шахтарі", так діють і в Іспанії. Тамтешні тренери за тактичною майстерністю не поступаються італійцям.

Зараз ви читаєте новину «Стандартам іспанського футболу відповідає "Шахтар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути