середа, 07 вересня 2016 17:22

Сім найцікавіших подій вересня

Автор: фото: re-star-t.com
  Англійський гурт Molotov Jukebox виступить 1 вересня на замковій сцені фестивалю RESPUBLIKA
Англійський гурт Molotov Jukebox виступить 1 вересня на замковій сцені фестивалю RESPUBLIKA

19 серпня18 вересня

Дві жмені листків кульбаб, сметану, часник, двоє яєць і зелену цибулю треба для приготування кульбабового салату. Листки промивають у солоній воді, дрібно нарізають. Цибулю – кільцями, варені яйця – кубиками. Для заправки часник видавлюють в окреме блюдце, додають сметану і розмішують. До салату можна влити лимонного соку.

Виставка квітів "Гордість моя, Україно"

Київ, Співоче поле, вул. Лаврська, 41

1–4 вересня

Працівниця міністерства магії та генеральний директор Укрзалізниці візьмуть участь у фестивалі RESPUBLICA. На п'яти сценах виступлять близько 100 гуртів – це понад 700 музикантів.

Вокалістка англійської групи Molotov Jukebox Наталія Тена більш відома як зірка серіалу "Гра престолів". У фільмах про Гаррі Поттера вона грала Німфадору Тонкс.

Соліст польського рок-гурту Chemia Войцех Бальчун із 20 квітня очолює Укрзалізницю. За освітою – політолог. До переїзду в Україну керував залізницею і національною авіакомпанією в Польщі.

VI фестиваль сучасного вуличного мистецтва RESPUBLICA

Кам'янець-Подільський Хмельницької обл., Старе місто

34 вересня

– Після факультету фізвиховання запросили викладачем у Кіровоградський інститут сільськогосподарського машинобудування. Мені було 23. Завкафедри сказав їхати зі студентами на два місяці в колгосп. Відмовитися не можна було, – розповідає 50-річний Юрій Бойко, тренер молодіжної збірної України з бейсболу, цьогорічних чемпіонів Європи. – Телефонує Юрій Колаковський, колишній воротар "Зірки". Він у Льотній академії з кубинцями зайнявся бейсболом. Каже, хочеш поїхати у Хмельницький на Кубок України? Я в очі не бачив бейсболу, але погодився. Сподобалась гра, хоча кіровоградці посіли останнє місце. Це був 1989-й. За два роки в Кіровограді працювали відділення бейсболу в спеціалізованій дитячо-юнацькій школі. Дуже допомагали студенти з Куби. Там із пелюшок грають у бейсбол. Під час Карибської кризи 1962-го американці по футбольних полях зрозуміли, що на Кубі з'явилися радянські війська. Бо місцевим вони були не потрібні.

5-й тур Інтерліги з бейсболу, матч "Джмелі", Київ, Україна – "Північні зірки", Санкт-Петербург, Росія

Білорусь, Мінськ, бейсбольне поле "Мінськ", вул. Переможців, 22

8–21 вересня

– Що насправді відбувається в Україні, у світі майже не знають, – розповідає фотограф Олександр Глядєлов, 60 років. – На виставці в Парижі запитували: "Це щодня у вас війна?" Інші казали: "Але ж була революція, хіба ви нічого не досягли?"

8 вересня Глядєлов відкриває у Гамбурзі фотовиставку "Чуєш, брате?" Покаже близько 60 чорно-білих світлин про Революцію гідності та війну на Донбасі. Багатьох бійців на знімках з АТО вже немає серед живих.

У Німеччині також покажуть шість документальних фільмів про Україну. Зокрема, німе кіно 1928 року "Одинадцятий" Дзиґи Вертова, альманах "Євромайдан. Чорновий монтаж" групи українських режисерів.

Проект "Побачити Україну: DocudaysUA мандрує світом"

Німеччина, Гамбург, Меморіал жертвам війни, розташований у зруйнованому храмі Святого Миколая

911 вересня

39 віршів увійдуть до збірки "Тамплієри" харківського поета 42-річного Сергія Жадана.

– Поезії написані торік, – розповідає Жадан. – Вірші – це не репортажі, не новели. Там не обов'язково має бути сюжет, конкретний суспільний контекст. Але ця книжка – про війну. Є вірш про знайомого панотця, який служив капеланом і був у полоні. На перший погляд, твір доволі прямолінійний. Та я писав про людину церкви, яка потрапила в умови, де віра піддається сумнівам і великим випробуванням.

VII Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ

Чернівці

15 вересня

– На фестивалі "Червона рута-95" наш гурт уперше виконав пісню "Ганжа". Так називають марихуану. Я починав зі слів "Ганжа милка, Ганжа душка, Ганжа м'яка, як подушка", – каже лідер гурту "The ВЙО" Мирослав Кувалдін, 41 рік. – Журі думало, що це жіноче ім'я. Лише одна пані, що прожила кілька років у Америці, сиділа, втиснувшись у крісло, і дивувалася: "Яка у вас демократична країна!"

Концерт гурту "Тhe ВЙО"

Київ, Докер паб, вул. Богатирська, 25

15–18 вересня

Як не пропагувати в літературі насильство через ненависть до людей інших рас, релігій, сексуальних орієнтацій? Як письменникам протистояти війні й тероризму? Як говорити без упереджень про іслам, Європу, людей з особливими потребами, біженців, мігрантів? Про це поет 37-річний Остап Сливинський розпитає учасників програми "Література проти агресії" на Форумі видавців.

На конкурс "Найкраща книга форуму" зареєстровано 442 роботи, нові учасники додаються.

Юрій Винничук завершив роман "Цензор". Його герой живе у довоєнному Львові й цензурує радянські книжки, згадуючи незліченні зради для вислуги перед кожною владою.

Роман Тані Малярчук "Забуття"– історія молодої письменниці, захопленої життям політика В'ячеслава Липинського. Шукаючи правду в чужому минулому, дівчина починає бачити власне майбутнє.

Андрій Бондар представить збірку життєвих нотаток про свої переживання, підслухані бесіди, історії відомих і пересічних людей.

Збірку "І знов я влізаю в танк" Оксана Забужко назвала подарунком до 25-річчя незалежної України. Понад 400 сторінок присвячені інформаційній війні в Україні.

Тарас Антипович завітає з романом "Помирана". Його герої – біороботи, істоти, що ворогують і змагаються за їстівне сміття, нафту і любов.

"Кімната для печалі" Андрія Любки – збірка 11 оповідань. У них спогади героїв: крадія церковних пожертв, адвоката померлих клієнтів, поета без музи, короля без пошани.

На обкладинці повного зібрання творів Леся Подерв'янського "ПЗТ" – попередження: книжка лише для читачів старше 18. Зокрема, у збірці є комедія "Ваша Галя балувана". Видавці запевняють: жодного слова не цензуровано.

23-й Форум видавців

Львів

Зараз ви читаєте новину «Сім найцікавіших подій вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути