середа, 25 травня 2016 10:58

"Шахтар" часто змінюватиме тренерів

18 травня відбувся фінальний матч Ліги Європи з футболу. Зустрілися англійський "Ліверпуль" та іспанська "Севілья". Остання у півфіналі здолала донецький "Шахтар". Сезон команди Ріната Ахметова оцінює 55-річний тренер Олег Федорчук

– Він вийшов неоднозначним. На "зовнішньому" рівні показали пристойний результат. На "внутрішньому" – практично без боротьби поступилися київському "Динамо".

  Мірча Луческу дванадцять років працює головним тренером ”Шахтаря”. Дебютним на цій посаді для нього став сезон 2004/05
Мірча Луческу дванадцять років працює головним тренером ”Шахтаря”. Дебютним на цій посаді для нього став сезон 2004/05

Донецький клуб втратив очки у матчах зі "Сталлю" та "Чорномор­цем". Саме їх не вистачило, щоб претендувати на перше місце. Чому так сталося?

– Команді бракувало енергетики на поєдинки національного чемпіонату. Що далі вона йшла в Лізі Європи, то менше мала шансів у чемпіонаті України. Візьмемо Англію. "Лестер" став першим ще й тому, що основні конкуренти були залучені в єврокубки.

Є й такий момент: раніше донецький клуб мав у своєму складі 60–80 відсотків футболістів найвищого класу. Тому був успішний і в Україні, і в Європі. Нині такими є П'ятов, Срна, Марлос, Тайсон, частково – Ракицький. 40–45 відсотків. Інші не дотягують до рівня, який би дозволяв вирішувати серйозні завдання в обох турнірах.

У "Шахтаря" ще й недостатня глибина складу?

– Це очевидно. Клуб продав Косту, Адріано, Фернандо, Тейшейру, але нікого не купив. У середині поля не було альтернативи Степаненку, Малишеву, Коваленку.

Водночас не чекав такої зрілої гри від двох останніх. Дуже технічні, добре її "читають".

Чому до основного складу досі не пробилися Дентіньйо, Нем, Бернард, Азеведо, Кривцов, Ордець?

– На них не розраховують у ключових матчах. Гравці це знають і не викладаються у другорядних поєдинках чемпіонату України. Таке враження, що для Бернарда є тільки поєдинки проти "Динамо".

"Шахтар" посів друге місце в чемпіонаті, але двічі виграв у "Динамо" із загальним рахунком – 6:0. Чи можна назвати донецький клуб найсильнішим в Україні?

– Так. Але з уточненням: в очних матчах із будь-яким українським клубом. Дві поразки від "Дніпра" не беру до уваги – "Шахтар" більше думав про Лігу Європи. Про те, що в Україні команда Луческу може "звалити" будь-кого, свідчить її шлях у Кубку. Думаю, донеччани візьмуть його. І навіть якби в фіналі грав "Дніпро" (суперником "Шахтаря" стала луганська "Зоря", матч відбудеться 21 травня. – Країна), все одно поставив би на команду Луческу.

 

Хто був найкращим футболістом "Шахтаря" у цьому сезоні?

– Марлос.

Чому донеччани не зуміли пройти "Севілью"?

– За сумою факторів іспанці – сильніші. Однак, приміром, "Барселона" програла "Атлетико" у чвертьфіналі Ліги чемпіонів. Бо мадридці витиснули максимум зі сприятливих для себе моментів. У "Шахтаря" вони теж були, але реалізувати свою перевагу в окремих відрізках поєдинку донеччани не зуміли. Позначилася і слабка гра Тайсона. Він дуже залежний від емоцій. Йому протидіяли жорстко. І бразилець знітився.

70-річний Луческу на наступний сезон залишиться у "Шахтарі" (він відпрацював у Донецьку 12 сезонів. – Країна) чи піде?

– Йому час іти. З відходом Луческу "Шахтар" часто змінюватиме тренерів. Цей шлях проходить "Мілан" після Анчелотті і "Манчестер Юнайтед" – після Ферґюсона. "Шахтар" теж знайшов Луческу через Бишовця, Прокопенка, Скалу й Шустера.

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" часто змінюватиме тренерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути