четвер, 20 жовтня 2011 16:41

Податки забирають 30 відсотків заробітку

 

27-річний киянин Андрій ЯСИНЕЦЬКИЙ півроку працює програмістом в американській Кремнієвій долині. Там зосереджені найбільші у світі високотехнологічні компанії. Живе в місті Маунтін-В'ю в окрузі Санта-Клара штату Каліфорнія.

- Займаюся дослідженнями в галузі штучного інтелекту. Розробляю програми під мобільну операційну систему Android. За умовами контракту не можу розголошувати рівень доходу.

Під час переїзду до США компанія надавала стовідсоткову підтримку в оформленні документів. Орендувала автомобіль і номер у готелі, доки я шукав житло й оформляв потрібні для проживання документи.

Обов'язковою умовою для роботи тут був диплом про вищу технічну освіту. В Америці мав його підтвердити - пройти так звану нострифікацію. У результаті маю два дипломи за американськими мірками - бакалавра в Computer Science і магістра інформаційних технологій. На збір усіх документів в Україні пішло близько місяця. Диплом і додатки з оцінками мали бути перекладені англійською. Візу отримав через три дні після співбесіди в посольстві. Американців цікавило, чому компанія наймає саме мене? Треба було дати письмове підтвердження моїх унікальних здібностей і знань.

На співбесіді треба було дати письмове підтвердження моїх унікальних здібностей і знань

Житло в Долині дороге, бо тут багато людей добре заробляють. На податки щомісяця йде близько 2 тисяч доларів, страховки - медицина, стоматологія, авто - коштують 150 за мінімальний пакет, квартира з однією спальнею і вітальнею мені обходиться в 1400 доларів. У цю суму включено комунальні послуги. 10 хвилин їхати на роботу, є басейн і лазня на задньому дворі, спортзал і місце в підземному паркінгу - зазвичай одне на квартиру. Інтернет - 50 доларів. Загалом 3200 доларів треба від зарплати одразу відняти.

Знаю, що у Великій Британії хороший програміст має 65-70 тисяч фунтів на рік - до сплати податків. Податки забирають близько 30 відсотків заробітку, як і в Каліфорнії. Так що, враховуючи різницю у вартості валют, виходить приблизно однаково.

По магазинах ходжу рідко. Переважно харчуюся на роботі. Формально у нас 8-годинний робочий день, насправді графік вільний. Є люди, які працюють винятково вночі, є ті, хто приїжджають о шостій ранку. Комусь більше подобається основну роботу виконувати на вихідних, коли в офісі не так багато людей. Головне для компанії - результат, а не просиджування годин. Тут ніхто не лізе в ранги, кожен займається тим, що йому цікаво, а назви посад - справа другорядна.

Зараз ви читаєте новину «Податки забирають 30 відсотків заробітку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути