середа, 02 березня 2016 12:55

Новий керівник ФІФА має зберегти футбол

Чому відставка Йозефа Блаттера та вибори нового президента Міжнародної федерації футболу перебувають у центрі уваги світу? Тому що футбол – це найстабільніше, що є сьогодні на планеті Земля. Сотні мільйонів людей на всіх континентах грають у нього за єдиними правилами. А сотні тисяч команд виступають у змаганнях під орудою ФІФА.

Це не бокс, де кількість міжнародних федерацій та чемпіонів світу без калькулятора не підрахувати. Не бейс­бол, баскетбол, теніс, хокей та інші "касові" види спорту, де комерційні ліги самі продумують і правила гри, і календар змагань. А про міжнародну федерацію згадують раз на чотири роки, щоб узгодити виступ атлетів на Олімпійських іграх.

  Микола НЕСЕНЮК
Микола НЕСЕНЮК

У чому причина такої всемогутності ФІФА та її міжнародного авторитету, якому можуть позаздрити й ООН, і ОБСЄ, і навіть мілітарний блок НАТО? Причина ця – Кубок світу з футболу. Бути виключеними зі списку учасників цього турніру бояться навіть найагресивніші політичні режими.

Це все опинилося під загрозою після того, як ФІФА продала Росії й Катару право на проведення Кубків світу 2018 та 2022 років. Після цього провідні футбольні держави припинили заплющувати очі на очевидні махінації Блаттера та його оточення. Бо цинічний продаж групою осіб на очах усього людства найголовнішого спортивного турніру поставив під загрозу Кубок світу. Головне футбольне змагання цілком могло отримати альтернативу у вигляді привабливішого турніру, проведеного без відома та дозволу ФІФА, що стрімко втрачає авторитет.

Тож завданням новообраного президента Міжнародної федерації буде збереження єдності світового футболу. А вже потім настане час робити його комерційно успішнішим. Навряд чи нове керівництво ФІФА одразу кинеться змінювати правила гри чи регламент проведення змагань. Тому що й у нинішньому вигляді футбол здатен приносити значно більше прибутку організаторам і задоволення – глядачам. Але його треба зберегти таким, як є зараз.

Зараз ви читаєте новину «Новий керівник ФІФА має зберегти футбол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути