середа, 15 червня 2016 12:45

Мерія Верони зробила вхід до міського музею безкоштовним для українців

Субота, 4 червня, 20.43

– Зіронько моя, за що ти загинула? Чому тебе Бог так сильно покарав? – плаче на узбіччі дороги жінка в червоно-чорному халаті в райцентрі Васильків на Київщині. Кілька разів ледь не зомліває. Через кордон поліцейських намагається пройти до накритого простирадлом тіла 11-річної Діани Городничук. Її разом із подругою 10-річною Анастасією Аврамішиною 30 хвилин тому збив 25-річний Максим Сівовна. П'яним розігнав "Ладу" до 140 кілометрів на годину, вилетів на тротуар і влетів у двох дівчат. Діана – загинула одразу. Анастасія – померла в лікарні.

На місці аварії збираються до сотні місцевих жителів. Винуватця ДТП забирає поліція.

– Летів так, що зніс і бетонні плити, які на узбіччі лежали. Від удару з дітей капці позлітали. Досі валяються по вулиці. Якби хлопця вчасно не забрали – тут би йому і самосуд був, – каже чоловік, не представляється.

– Їхав по дорозі, а мене зупинив хлопець, на вигляд років 18. Весь захеканий. Каже: "Мою сестру Діану на смерть збили. Підвезіть", – говорить Євгеній Алексанян, 25 років. – Думав, що це дурний розіграш. Але проїхали з кілометр, і я побачив купу людей і машин.

У винуватця аварії Максима Сівовни три дні тому народився син. А торік він уже збивав людину, розповідають.

– Тоді відкупився. Цього разу всім містом вимагатимемо дати йому довічне, – каже 20-річний Андрій

  Верховна Рада проголосувала за зміни до Конституції України в частині правосуддя. У країні ліквідовується Вища рада юстиції, а замість неї з’явиться Вища рада правосуддя. Орган матиме право ліквідовувати суди і подавати на узгодження президенту кандидатури суддів. Вони повинні бути не молодші 30 років. Їхня зарплата буде від 30 до 180 тис. грн.  ”Що прозоріша пов’язка на очах Феміди, то тупіший її меч”, – розмірковує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Верховна Рада проголосувала за зміни до Конституції України в частині правосуддя. У країні ліквідовується Вища рада юстиції, а замість неї з’явиться Вища рада правосуддя. Орган матиме право ліквідовувати суди і подавати на узгодження президенту кандидатури суддів. Вони повинні бути не молодші 30 років. Їхня зарплата буде від 30 до 180 тис. грн. ”Що прозоріша пов’язка на очах Феміди, то тупіший її меч”, – розмірковує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

А в цей час:

46-річна Валентина Павлова несе на могилу сина Вадима Тарабанова цукерки й квіти. Він загинув місяць тому в АТО під містом Дебальцеве на Донеччині. Батько наполіг, щоб бійця поховали у селі Гвоздівка Миколаївського району на Одещині. Мати хоче перепоховати сина у своєму селі – Каменка Томашпільського району Вінницької області.

– На Одещині ховали не по-людськи. Без прапора і почестей. Яму викопали в таких хащах, що люди туди дійти не могли. Він був приписаний в Одеській області, але з батьком Олександром не жив. Просила його віддати тіло сина, щоб поховати на Вінниччині, але колишній чоловік не згодився, – каже Валентина Павлова. – У військкоматі теж просила віддати тіло мені. Але там сказали, щоб ми з чоловіком вирішили це питання між собою.

– За місяць на могилці ніхто нічого не робив. Хочу перепоховати сина, щоб мати можливість сходити до нього на кладовище і прибрати могилу. Чому чоловік так вперся – не знаю. Мабуть, справа у виплатах, які отримують родичі загиблих бійців, – говорить жінка.

Львів'янин 35-річний Андрій Коротенко виганяє з квартири мачуху 45-річну Ірину В'яденко. Та погрожує викликати поліцію. У під'їзд виходять сусіди. Помагають чоловіку виносити з квартири речі жінки. Ставлять їх біля підвалу на першому поверсі.

– Мами не стало вісім років тому. А Ірину батько зустрів 2014-го. Колись із нею на заводі робив. Вона зачастила до нас у гості. Сказала, що давно батька любить. Раніше про це не говорила, бо він був одружений, – розповідає Андрій Коротенко. – Півроку тому татові стало зовсім зле. Я взнав, що з мачухою він таємно одружився. Мовчав, доки тато був живий. Але 3 червня справили по ньому сороковини. Тоді ж і натякнув мачусі, щоб збирала речі. А вона кричить, що може претендувати на частину житла. От у мене нерви і здали.

У понеділок, 6 червня, Коротенко змінив замки у помешканні. Від сусідів дізнався, що мачуха готує позов до суду.

Найкращу кімнату для російських родичів підготувала. Має сподобатися, – каже 28-річна Дарина Скочко із Сум.

За 2 год. до неї має приїхати троюрідна сестра Наталія з чоловіком і двома дітьми. Живуть у Санкт-Петербурзі. До України планують перебратися назавжди.

– Чоловік сестри був адміністратором у готелі. Коли почалася війна і колеги взнали, що його дружина родом з України, почали підколювати. Мовляв, що ти за росіянин, якщо на бандерівці одружений, – говорить Дарина. – Він така людина, що навіть подібні жарти близько до серця сприймає. Довели, що вирішив усе кинути і їхати в Україну. Тим більше грошей відклав достатньо. Хоче купити у Сумах будинок і відкрити невеликий бізнес. Думає над тим, щоб узяти українське громадянство. Житимуть у мене, доки куплять дім.

Автор: REUTERS
  Гості фестивалю BestRoboFest дивляться на танцюючого робота 4 червня у місті Дніпро. Захід проходив у Національному центрі аерокосмічної освіти молоді. Більшість винаходів створили українські інженери. Також на фестивалі влаштували перегони між роботами. Інженерам, чиї дрони перемогли, виплатили премії від п’яти до 15 тисяч гривень
Гості фестивалю BestRoboFest дивляться на танцюючого робота 4 червня у місті Дніпро. Захід проходив у Національному центрі аерокосмічної освіти молоді. Більшість винаходів створили українські інженери. Також на фестивалі влаштували перегони між роботами. Інженерам, чиї дрони перемогли, виплатили премії від п’яти до 15 тисяч гривень

Мерія італійського міста Верона зробила вхід до міського музею безкоштовним для українців. Так подякували за повернення 17 творів 5 художників. Картини викрали з музею 2011-го. 11 травня цьогоріч українські силовики знайшли їх на Одещині. Загальна вартість повернутої колекції – понад 16 млн євро.

Єдиний реєстр банківських і майнових боржників створять в Україні. Народні депутати проголосували за це 2 червня. Перелік буде у вільному доступі на сайті Міністерства юстиції.

11 395 велосипедів планували знищити в Одесі – за рішенням Приморського райсуду міста. Транспорт незаконно ввезли в Україну з Китаю. Про контрабанду повідомила компанія "Арго ЛТД". Вона випускає велосипеди марки "Азимут". Таку ж назву мали китайські. Їхня загальна вартість – понад 17 млн грн. Губернатор Міхеїл Саакашвілі пообіцяв роздати велосипеди дитячим будинкам.

"Почалися паршиві дні в житті Андрія Садового. Він хотів стати президентом, але всі його перспективи розчинилися в повітрі після завалу на смітнику (зсув стався на Грибовецькому звалищі поблизу Львова 30 травня. Загинули троє пожежників. – Країна). Недовіру йому не висловлять, але таким поганим його становище у Львові не було давно", –

Отар ДОВЖЕНКО, публіцист

"Якщо в Росії провести референдум, то більшість людей висловляться за розрив стосунків з Україною і НАТО. Захочуть закриття кордонів, максимально широкого застосування смертної кари і довічного президентства Володимира Путіна", –

Андрій ОСТАЛЬСЬКИЙ, головний редактор російської служби Бі-Бі-Сі

На попередній роботі отримувала на 6 тис. грн більше за колег-чоловіків. Мала 20 тис. на місяць. Вони думали, що сплю з директором. Позаочі називали шльондрою. Насправді я працювала по 15 годин на добу і весь час знаходила для компанії клієнтів. Підрахувала, що за сім років принесла фірмі 10 млн грн прибутку.

Вероніка КОПИЛОВА

Пару років тому доньку знайомого вдарив у груди п'яний сусід. Дитина посиніла і ледь не задихнулася. Наступного дня знайомий із друзями вивезли сусіда в посадку, зв'язали і погрожували відрізати руки. Сусід упав на коліна, заплакав і упісявся. Його роздягли догола й лишили в лісі. 5 кілометрів він ішов додому голий. А за тиждень – повісився.

Ігор КОРОТЕНКО

Торік до пива купив в'ялену рибу на базарі. З'їв. Наступного дня за кермом відчув, як відбирає ліву руку. Доїхав до лікарні – і знепритомнів. Отямився за добу. Медики сказали, що отримав сильне отруєння. І вмер би, якби потрапив до них на 5 хв. пізніше. Лікувався місяць. Тепер рибу не купую навіть коту.

Микола М'ЯКУШКО

Бабуся у 69 років щодня витрачає на макіяж 2 години. Тричі на тиждень ходить у спортзал. Сміялися з неї, доки не привела додому 37-річного коханця.

Валентина МОРГУН

68 дітей загинули за два роки АТО на Донбасі. 186 – поранені. Всього в зоні бойових дій лишаються близько 10 тис. дітей, за даними правозахисників

841 аркуш містить зошит із ­даними про чорну бухгалтерію Партії регіонів. Його до Антикорупційного бюро передав колишній заступник голови СБУ Василь Трепак. У зошиті – інформація про чорну касу Партії регіонів за 2008–2012 роки. Тоді вона витратила на хабарі близько $2 млрд

250 000 гривень коштуватиме Slavuta Nova, яку корпорація "УкрАвто" представила на автосалоні в Києві 1 червня. Автомобіль розробляли спільно український ЗАЗ і китайське підприємство Cherry. Машина відповідає стандартам Євросоюзу. Має 125 к. с. Максимальна швидкість – 185 км/год

Рада не проголосує за особливий статус Донбасу

У Верховній Раді не назбирають голосів за зміни Конституції щодо особливого статусу Донбасу. Там тільки у травні загинули 26 українських військових.

Ключовий момент – повернення контролю над кордоном. Якщо цього немає, то відсутній сенс виконувати Мінські угоди. Немає впевненості у безпековій складовій проведення виборів і що Донбас не залишиться форпостом просування Росії на Україну.

Вадим КАРАСЬОВ, політолог

В інтернет-магазинах купують українські товари

Українці найбільше купують в інтернеті жіночий одяг, товари для дому, техніку й ­елек­троніку. Конкуренція велика, тому є опти­мальне співвідношення ціни, якості та сервісу. Торік на покупки в мережі витратили 1,058 млрд євро.

Другий рік поспіль популярні товари Made in Ukraine. Кожен четвертий – вітчизняного виробництва.

Олексій ФІЛАНОВСЬКИЙ, директор із маркетингу групи компаній EVO

Влада заграє з пасивною більшістю

Нині в Україні визначення того, хто буде владою, побудовано на догоду пасивній більшості за рахунок активної меншості.

Активна меншість – розумніша, культурніша, патріотичніша. Коли в державі війна, вона воює або допомагає фронту. Пасивна більшість знає, що в державі йде війна, але вважає, що це її не стосується.

Активна меншість змінює ситуацію навколо себе. Пасивна більшість – прилаштовується до неї.

Першу цікавить зміна системи. Другу – підвищення зарплат, пенсій і тарифи на комуналку.

Такий розподіл – нормальний для всіх часів і всіх країн. Але правильна влада мислить ­інтересами держави, а неправильна, як наша, власними бізнес-інтересами, у кращому разі – рейтингами. А оскільки останні дає пасивна більшість, то влада заграє з нею. І замість дати людям у руки вудку, дає їм кілограм гречки.

Олена БІЛОЗЕРСЬКА, журналіст, боєць Добровольчої української армії

Читачі висловлюються про матеріали, які їм запам'яталися у попередньому номері "Країни"

Свекруха щонеділі ставила свічки в церкві за здоров'я Надії Савченко. Коли та вийшла з тюрми, влаштувала святкову вечерю – запекла курку, приготувала торт. Каже, давно не відчувала такої віри в людину. Востаннє так захоплювалася В'ячеславом Чорноволом.

Олександра ЧОПИК, Львів

Так вірю в Надію Савченко, що поклявся родичам із Нижнього Новгорода переїхати до них у Росію, якщо вона скурвиться.

Максим, 35 років, Полтава

 

Після початку війни з Росією батько спалив удома всі російськомовні книжки. Мати досі плаче, бо в одній із них ховала від тата 2 тисячі доларів.

Михайло, 23 роки, Харків

Баба вдома зберігає столітні ножиці. Каже, сімейною реліквією вони стали після того, як її батько в молодості зарізав ними ґвалтівника матері і дивом не потрапив у в'язницю.

Віктор, 30 років

Двоюрідний брат у Криму мав кілька прибережних кафе. За українських часів жалівся, що з нього деруть гроші перевіряючі органи. Мріяв про прихід Росії. За два місяці після окупації до ­нього прийшли якісь чеченці і змусили переписати бізнес на них. Тепер працює в Ялті продавцем.

Олена, 29 років

Сусідка вигнала на вулицю 3-річну доньку, бо її новий співмешканець сказав: піде від неї, якщо вона не позбудеться дитини від першого шлюбу. Дівчинку підібрала жінка з першого поверху. Коли матір позбавили батьківських прав – оформила на дитину опікунство.

Валерій, 34 роки

Зараз ви читаєте новину «Мерія Верони зробила вхід до міського музею безкоштовним для українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути