середа, 15 червня 2016 12:45

Люди з титулом повинні підтримувати відповідний рівень життя

У Данії платять зарплату онукам королеви

У Данії політики ініціювали голосування, щоб онуки королівської родини не отримували зарплатню. Усім прямим нащадкам короля її платять із 18 років за теперішнім законом. Незалежно, чи виконують якісь функції і чи живуть у країні. Королева Маргрете II має вісьмох онуків.

– Держава не може собі дозволити утримувати вісім молодих людей просто так. Можемо далі робити якісь виплати старшому принцу. Але і їх доведеться урізати, – каже політик Якоб Еллеман-Єнсен

Автор: REUTERS
  Королівська родина гуляє у саду замку Ґраастен під час літнього відпочинку. На фото королева Маргрете II ліворуч, принц Хенрік, кронпринц Фредерік (праворуч), його дружина кронпринцеса Марі (четверта зліва) і їхні діти – принц Крістіан, принцеса Ізабелла, принц Вінсент. Також на знімку принцеса Александра, граф Джефферсон та їхні діти – графиня Інгрід і граф Річард
Королівська родина гуляє у саду замку Ґраастен під час літнього відпочинку. На фото королева Маргрете II ліворуч, принц Хенрік, кронпринц Фредерік (праворуч), його дружина кронпринцеса Марі (четверта зліва) і їхні діти – принц Крістіан, принцеса Ізабелла, принц Вінсент. Також на знімку принцеса Александра, граф Джефферсон та їхні діти – графиня Інгрід і граф Річард

Єхан МАНН, 45 років, місцевий депутат, Копенгаген:

– Представники королівської сім'ї у зверненні апелюють до сум, які виплачують у Великій Британії чи Іспанії. Але в Британії вони не отримують ці гроші напряму з бюджету. Там королівська родина живе на прибутки і відсотки з багатьох видів діяльності. Не все належить їм, але воно і не є державним. Вся нерухомість у так званому Суверенному гранті. До того ж у Британії вони мають більше функцій. І гроші з фонду отримують тільки ті, хто бере участь в офіційних заходах. І це не просто прийти на бал, а опікуватися військовою частиною, їздити у відрядження в бідні країни, відвідувати притулки. А ми просто платимо щомісяця по 37 тисяч крон (140 тис. грн. – Країна) за те, що хтось народився з титулом. Нам зараз потрібніші соціальні центри для мігрантів, професійні курси для молоді. Поїздки королеви і кронпринца коштують державі досить дорого.

У королівської родини немає власності. Їхні маєтки наполовину утримує держава, тому має на них права. До того ж із бюджету оплачують і роботу персоналу, і святкування двору. У XXI столітті від таких широких жестів варто відмовитися. Настав час навіть королям жити скромніше.

Аліса ПАТСОН, 50 років, експерт з етикету, Копенгаген:

– Люди з титулом повинні підтримувати відповідний рівень життя. Не може принц, навіть сьомий у черзі на трон, жити в однокімнатній квартирі, мати три кредити і купувати пиво щовечора у супермаркеті. Його весілля має бути гучне. Економити чи жити бідно – неприпустимо. Таке може дозволити собі хіба якась африканська країна.

Королівська родина в Данії бере участь у багатьох урочистостях. Вони – не такий розкручений бренд, як Єлизавета II, Кейт чи Вільям, але ми й самі у цьому винні. Ми ставимося до королеви, як до рудименту. Тут кількість її фанів значно менша, ніж прихильників династії у Британії. Це потребує часу й коштів. Але істерія й фанатизм заразні. І в нас люди можуть чергувати під палацом, чекаючи новину про те, хто ж народився. Історія данського двору нічим не гірша за історії інших європейських монархій. Якби ми зняли кілька фільмів, зробили зо дві розкішні фотосесії, туристам би це сподобалося.

Принцеса Марія часто бере участь у соціальних і екологічних програмах. Королева Маргрете служила у війську. Її чоловік має дипломатичну освіту. Старший син закінчив Гарвард. Його дружина Мері бере участь у військових навчаннях. І вона не менш красива за Кейт, хоча навіщось і почала повторювати її стиль. А нам треба максимально дистанціюватися від британського двору. Інакше станемо його блідою копією.

Ми не використовуємо позитивного прикладу принців і принцес. Можна було б популяризувати класичну освіту, благородні хобі замість вечорів у пабах. Їх можна залучати до благодійних акцій. У країні, де є люди, які 2016 року вміють користуватися всіма видами виделок, не все втрачено.

Гор НЕЙЄР, 27 років, учитель, Сількеборг:

– У січні мама закінчила лікування раку. Ми провели курс реабілітації доньки, бо мала пологову травму. Щойно повіддавав останні борги. Якщо заборгую за квартиру, мене виселять. А ви колись чули, що з палацу вигнали принців? А вони так само бувають на межі банкрутства. Погодився викладати на курсах для мігрантів, щоб заробити зайву копійку. У школі мені платять удвічі менше того, що отримують принци і принцеси просто так. Ще й хтось із них вів блог, де виставляв фото з розкішного відпочинку з дорогим алкоголем і гламурними вечірками. Потім сторінку закрили – щоб не дратувати людей. Я не заздрю. Але прості громадяни не мають спонсорувати це.

Кароль ВАНМАН, 61 рік, водій автобуса, Кеге:

– Я готовий платити зарплатню і королям, і всім їхнім родичам. Колись вони мали села, з яких здирали податки. Це відійшло в минуле. Але королеву має утримувати народ. Доки є вона, процвітає Данія.

Не розумію, чому всі так вчепилися до королеви Маргрете II і її онуків. У мене сусіди – ­мігранти. Отримують ще більшу допомогу. А діти до школи не ходять. До того ж чоловік має двох дружин – рідні сестри з Алжиру.

1 144 000 000 фунтів щороку Велика Британія заробляє завдяки королівській родині. Це доходи від туризму і Суверенного гранту (сукупність нерухомості і фінансових активів, які належать королівській родині. – Країна). На утримання сім'ї віддають 15% заробленого від нерухомості у власності гранту. Із бюджету виділяють ще 32 млн фунтів

Зараз ви читаєте новину «Люди з титулом повинні підтримувати відповідний рівень життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути