середа, 23 листопада 2016 21:05

"Ліверпуль" готовий боротися за чемпіонство

Моуріньйо втрачає контроль над ситуацією і собою

Влітку "Манчестер Юнайтед" очолив Жозе Моуріньйо. Після 11 турів команда йде шостою. Відстає від лідера на вісім очок.

Чому такий поганий результат?

– Моуріньйо трохи переоцінив свої можливості. Став самовпевнений. Тому можна повірити чуткам, що "зображає" із себе Алекса Ферґюсона і не керує тренувальним процесом. Переклав його на помічників.

Моуріньйо запросили тому, що він – протилежність Луї ван Гаала, свого попередника. Завжди визначає кістяк команди та ідею ігри. Але зараз немає ні того, ні іншого.

Присутній і момент ревнощів. Ще недавно футбол Моуріньйо був переможний. Потім вигравав Ґвардіола. Зараз успішні Клопп, Почеттіно, з їхнім високим пресингом. Португалець не хоче приймати це. Прагне довести: мій футбол не застарів, він здатен давати результат. Тим більше, його "Челсі" позаминулого сезону став чемпіоном Англії.

Ще нюанс: змінилося покоління футболістів. Найуспішніше Моуріньйо працював в італійському "Інтері", де виграв усі титули сезону 2009/10. Там він опирався на гравців, яким близько 30 років або навіть більше – Лусіо, Дзанетті, Жуліо Сезар, Міліто, Ето'О. А з тими, хто народився після ­1987-го, у Моуріньйо не складається. Класичні приклади: Азар і Дієґо Коста. Зараз тренеру важко працювати зі Смоллінгом та Шоу.

  Іван ГРОМИКОВ, 25 років, журналіст. Народився в Запоріжжі. Випускник Національного університету культури і мистецтв. 17-річним почав співпрацювати з інтернет-порталом football.ua. Нині – колумніст сайта sportarena.com і співведучий футбольного шоу ”Камон, плей” на радіо ”Аристократи”. Спеціалізація – англійський футбол. Вболіває за ”Ліверпуль”. Хобі – музика, американський хіп-хоп Живе в Києві. Неодружений
Іван ГРОМИКОВ, 25 років, журналіст. Народився в Запоріжжі. Випускник Національного університету культури і мистецтв. 17-річним почав співпрацювати з інтернет-порталом football.ua. Нині – колумніст сайта sportarena.com і співведучий футбольного шоу ”Камон, плей” на радіо ”Аристократи”. Спеціалізація – англійський футбол. Вболіває за ”Ліверпуль”. Хобі – музика, американський хіп-хоп Живе в Києві. Неодружений

У серпні "Манчестер Юнайтед" купив Поля Погба за 105 мільйонів євро – це трансферний рекорд. Француз справді був потрібен тренеру?

– Вважаю, ініціатором був клуб. А Моуріньйо не заперечував. Інша річ, чи зможе тренер сповна розкрити потенціал футболіста. Адже 23-річний Погба почувається "зіркою". На відміну від Снейдера, який у "Інтері" заграв так, що мав брати "Золотий м'яч-2010".

Ще питання: яка позиція оптимальна для Погба. Його агент Міно Райола вважає – лівого центрального півзахисника. Там він грав у "Ювентусі". Але чемпіон Італії діє за схемою 1‑3‑5‑2. Моуріньйо ж балансує між 1‑4‑2‑3‑1 та 1‑4‑3‑3. Обидві системи не оптимальні для француза.

Наступного літа Моуріньйо має провести серйозну "чистку" складу. Це не вдалося перед стартом нинішнього сезону.

Капітан МЮ Вейн Руні кілька останніх сезонів провів невдало. Чому Моуріньйо не відмовився від нього?

– Перше: португалець – давній прихильник таланту Руні. Хотів купити його у "Челсі". Друге: Вейн із тих старожилів "Манчестер Юнайтед", на яких можна спертися.

Його проблема – за кар'єру часто змінював позицію на полі. Як на мене, найкраще для Руні – бути другим форвардом.

Хуана Мату Моуріньйо вижив із "Челсі", але зараз ставить до основного складу "Манчестер Юнайтед". Чому?

– У "Челсі" вистачало атакувальних півзахисників – Азар, Оскар, Вілліан. Тому Мату вигідно продали – за 45 мільйонів євро. Але наближені до Моуріньйо кажуть, що іспанця він завжди ставив високо.

Чи впорається португалець із нинішніми проблемами?

– Враження, що він втрачає контроль над ситуацією і собою. Раніше публічно критикував гравців на третій сезон, а нині робить це уже в перший.

Лідирує у прем'єр-лізі "Ліверпуль". Із клубом перший повноцінний сезон працює німець Юрген Клопп. Що йому вдалося?

– Клопп психологічно підходить "Ліверпулю". Той нагадує його попередню команду – "Боруссію" з Дортмунда.

Перемоги "Ліверпуля" вражають. Але треба працювати над грою в обороні. Захисники – міцні, однак втрачають концентрацію. "Ліверпуль" поки що не здатен стопроцентно контролювати матчі. Клопп завжди уникав відвертої гри першим номером. Зараз у цьому потрібно прогресувати.

Яка найбільша небезпека може чекати на ­команду найближчим часом?

– Спад фізичної форми. Адже футбол Клоппа дуже енерговитратний. Але у "Ліверпуля" хороші шанси поборотися за чемпіонство.

Нинішній тренер "Челсі" Антоніо Конте влітку зі збірною Італії переміг Іспанію й не посту­пився німцям у ігровий час. Його можна назвати одним із героїв Євро-2016?

– Ні. Вихід Італії до чвертьфіналу – це не успіх, бо йдеться про чотириразових чемпіонів світу. А теперішня Іспанія не така сильна, як сім-вісім років тому.

Автор: REUTERS
  Німець Юрген Клопп став головним тренером ”Ліверпуля” у ході минулого сезону. Встиг зіграти у двох фіналах: Кубку англійської ліги та Ліги Європи. Обидва програв. Нині його команда лідирує після 11 турів чемпіонату Англії
Німець Юрген Клопп став головним тренером ”Ліверпуля” у ході минулого сезону. Встиг зіграти у двох фіналах: Кубку англійської ліги та Ліги Європи. Обидва програв. Нині його команда лідирує після 11 турів чемпіонату Англії

Це означає, що ви не вірили у перспективи "Челсі" з італійцем?

– Навпаки. По-перше, Конте вміє контролювати ситуацію в роздягальні. Це важливо, бо команда омолоджується.

По-друге, італієць перебуває в ідеальному тренерському віці. У нього багато пристрасті та енергії. Це те, що треба клубу зараз.

Що змінив Конте?

– Уже перші матчі нагадували "Челсі" чемпіонського сезону 2014/15. Команда добре пресингувала. Футболісти стали психологічно розкутіші після важкого періоду з Моуріньйо і байдужого – за часів Хіддінка. Азар та Дієго Коста повернулися до оптимальної форми. Матич розкрився повніше – за наявності Канте. Слабше виглядає тільки Вілліан.

Під час чемпіонату "Челсі" перейшов на гру з трьома захисниками. Схема для Конте – не нова. Але одна річ грати так в "Ювентусі", де Барцальї, Бонуччі й К'єлліні її знають. Інша – в "Челсі". Однак Давид Луїс, Кейхілл і Аспілікуета швидко перебудувалися.

Конте гнучкіший за Моуріньйо. Але чи затримається він надовго у клубі, де безжальні до тренерів – сказати важко. Взимку італієць вимагатиме придбати сильного захисника.

"Манчестер Сіті" Хосепа Ґвардіоли не міг виграти у шести матчах поспіль. Чому команда пригальмувала?

– У чемпіонаті Англії не обійтися без втрати очок. Адже конкуренція – надвисока. У МС, можливо, найкращий склад у першості. Але не такий сильний, як у "Барселони" чи "Баварії" – попередніх клубах Ґвардіоли.

Недавно "Манчестер Сіті" грав проти "Барселони" у Лізі чемпіонів. Ліонель Мессі сказав, що нічого нового у діях команди Пепа не побачив. Певний камінець у город тренера.

Для чого запрошують Ґвардіолу? Щоб домінантну команду зробив ще більш домінатною. "Сіті" в Англії виграв усе. Час – перемогти в Лізі чемпіонів. Після роботи в "Баварії" є сумніви, що Ґвардіола здатен на це. Там команда могла випасти з ігрового тонусу, бо завчасно виграла чемпіонат. В Англії ж навпаки: на фініші сезону – великі навантаження.

Але під час роботи з Ґвардіолою гравці обов'язково прогресуватимуть. Іспанець готовий експериментувати. Це те, що треба команді.

Минулого сезону "Тоттенхем" боровся за титул чемпіона Англії. На що зараз може розраховувати команда Маурісіо Почеттіно?

– Навесні "Тоттенхем" спочатку поступився в боротьбі за перше місце, а потім – і за друге. Футболісти виявились не готові витримувати сильний психологічний тиск.

Цього сезону потрапити до четвірки найкращих буде важче. Але команда Почеттіно приваблює тим, що не дозволяє супернику домінувати на полі впродовж більшої частини матчу й ніколи не "вимикається" з гри.

Арсен Венгер працює в "Арсеналі" останній сезон?

– Я в це не вірю. Головна проблема "Арсеналу" – психологія. Не вміють грати великі матчі. Друга: травми. Кілька сезонів поспіль лазарет команди переповнений.

"Арсенал" не ставав чемпіоном з 2004-го. Однак насамперед уболівальники дорікають Венгеру за інше: команда повторює одні й ті ж помилки з року в рік.

Що чекати від чемпіона минулого сезону "Лестера" і його наставника Клаудіо Раньєрі?

– Зараз головне, щоб команда не опустилася надто низько. А Раньєрі 65 років і його вже не запрошуватимуть топ-клуби.

А кого можуть запросити?

– Насамперед Едді Хау (29 листопада виповниться 39 років. – Країна). Його "Борнмут" любить грати з м'ячем. Хау вже розглядали як кандидата на місце головного тренера збірної Англії. Також варто стежити за 45-річним наставником "Бернлі" Шоном Дайчем.

Зараз ви читаєте новину «"Ліверпуль" готовий боротися за чемпіонство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути