четвер, 11 серпня 2016 11:50

Вчені відкрили блакитний вогняний торнадо

 

Американським дослідникам в лабораторії вдалося отримати з вогняного торнадо блакитний вихор, який горить, майже не залишаючи сажі. Вивчення вихору допоможе вченим знайти способи ефективнішого спалювання палива та ліквідації розливів нафти.

Дослідники з Мерілендського університету намагалися відтворити в лабораторних умовах оранжево-жовтий вогняний торнадо. Під час експерименту вчені винайшли незвичайний блакитний вихор, який так і назвали Blue Whirl.

Він схожий на мініатюрний вихор і практично не залишає сажі під час горіння, на відміну від звичайного вогню.

 

Вогняний торнадо - явище, яке найчастіше утворюється в природі, коли безліч вогнищ пожежі зливаються в одне. Повітря над цим місцем нагрівається і йде вгору, змінюючись на холодне повітря, що надходить знизу. Зазвичай його приносить сильний шквалистий вітер. В осередку пожежі утворюється тяга, яка створює вогненно-повітряні потоки, що піднімаються на висоту до декількох кілометрів. Таке явище - надзвичайно небезпечне і може знищити безліч будівель перш ніж його згасять.

Про винайдений вченими феномен опублікували статтю в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці розробили екологічний одноразовий посуд

Під час дослідження вчені використовували заповнений водою резервуар і систему подачі палива на її поверхню. Для полегшення виникнення вогненних смерчів центр горіння оточили парою кварцових напівцилиндрів. Дослідникам вдалося отримати спокійне, чисте полум'я та стабілізувати його горіння впродовж 8 хв.

Колір вихрю - важливий для дослідження. Жовтий з'являється через наявність розпечених частинок сажі, і свідчить про те, що кисню полум'я недостатньо, аби повністю і без залишку окислити паливо. Синьо-блакитний вказує на повне згорання.

"Вогняний вихор винятково турбулентний, - кажуть дослідники. - Але цей дуже спокійний і стабільний, без видимих рис турбулентності".

Вчені впевнені, якщо їм вдасться вивчити і навчитися відтворювати це блакитне полум'я, воно знайде масу корисних застосувань. Можливо, це відкриття дозволить боротися з нафтовими забрудненнями води, створюючи керований блакитний вихор.

Нагадаємо, що одна з вулиць в історичній частині Тбілісі незабаром стане сучасною екозоною.

Зараз ви читаєте новину «Вчені відкрили блакитний вогняний торнадо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути