Вчені виявили у волоссі німецького композитора Людвіга ван Бетховена велику кількість свинцю та інших токсичних речовин, які можуть бути причиною його глухоти.
Про це повідомили The New York Times.
Згідно з дослідженням, можливо, токсичні речовини, які знаходяться у волоссі Бетховена, є наслідком споживання вина або інших продуктів, які містили свинець чи інші токсичні забруднювачі.
Вміст токсичних речовин у його волоссі, зокрема миш'яку та ртуті, перевищували норму у 13 і чотири рази.
Особливо високий вміст свинцю міг бути причиною багатьох захворювань композитора, вважають вчені.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка доза алкоголю може призвести до раку
Експерт з отруєння свинцем в історії, професор Мічиганського університету Джером Нріагу, вказав на те, що свинець використовувався у вині та їжі в Європі XIX століття, а також у ліках і мазях.
Одним із потенційних джерел високих рівнів свинцю у Бетховена було дешеве вино.
Форма свинцю, відома як ацетат свинцю або "свинцевий цукор", мала солодкий смак і часто додавалася до неякісного вина для поліпшення смаку.
Доктор Нріагу зазначив, що вино ферментувалося у чайниках зі свинцевим покриттям, яке вимивалося під час старіння вина. Крім того, пробки на пляшках заздалегідь замочували у свинцевій солі для підвищення герметичності.
Бетховен споживав вино приблизно по пляшці на день, а пізніше більше, вважаючи це корисним для здоров'я, а також через залежність.
Людвіг ван Бетховен - німецький композитор і піаніст, останній представник "віденської класичної школи". Народився у 1770 році, помер у 1827-у.
Бетховен - ключова фігура класичної музики в період між класицизмом і романтизмом, один з найбільш виконуваних композиторів у світі. Він писав у всіх тодішніх жанрах, включаючи оперу, музику до драматичних спектаклів, хорові твори. Найбільш значними в його спадщині вважають інструментальні твори: фортепіанні, скрипкові і віолончельні сонати, концерти для фортепіано, скрипки, квартети, увертюри, симфонії.
Коментарі