четвер, 11 серпня 2016 15:57

Із сапфіру та галію створили "вічну кригу"

 

Американські вчені з університету Дьюка створили з сапфіру та галію "вічний лід". Вперше досягли існування рідкої та твердої речовини на нанорівні. Результати дослідження опубліковані у Nature Matter.

Метал сріблясто-білого кольору, який стає м'яким за кімнатної температури - галій, став основою матеріалу.

За нагрівання до 30 градусів за Цельсієм галій переходить у рідкий стан, подальше зниження температури до рівня нижче нуля робить його твердим, але крихким.
 

Його використовують у СВЧ-електроніці, високошвидкісних напівпровідниках, датчиках інфрачервоного випромінювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені відкрили блакитний вогняний торнадо

Наночастинки галію вчені розмістили на поверхні сапфіра. Останній - монокристал окису алюмінію з великою щільністю і високою точкою плавлення і може використовуватися, зокрема, як інфрачервоний оптичний матеріал чи основа для скла.

 

Розмістивши на сапфірі галій, наночастинки сріблясто-білого металу утворили тверде ядро з рідким зовнішнім шаром.

Професор Джон Кок каже, що це перший випадок спостережуваного стабільного співіснування твердої і рідкої фаз речовини на нанорівні.

"Своєрідне поєднання різних агрегатних станів було передбачено теоретично і побічно спостерігається в деяких матеріалах у вузькому діапазоні температур. Але наші результати стали несподіванкою, особливо - стабільність співіснування в широкому температурному діапазоні", - передає Naked science.

Діапазон робочих температур нового з'єднання становить від -57 до 526 градусів за Цельсієм.

З точки зору фундаментальної фізики, відкриття свідчить про необхідність переглянути традиційні погляди на рівновагу рідкої і твердої фаз. На цьому наголошує Андреса Агуадо, професор Вальядолідского університету в Іспанії. Прикладний аспект робить отримані результати інтригуючими для галузі нанотехнологій. В побуті таке з'єднання може застосовуватися в якості льоду, що не тає.

Нагадаємо, японські вчені встановили, що підвищення рівня білка, який контролює форму і активність білих кров'яних клітин, збільшує шанси вижити і покращує відновлення при сепсисі.

Зараз ви читаєте новину «Із сапфіру та галію створили "вічну кригу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути