вівторок, 04 липня 2017 12:30

Цього року трієчникам дали шанс стати лікарями

Цього року трієчникам дали шанс стати лікарями
Михайло Винницький Фото: Facebook

Цього року прохідний бал на медичні спеціальності не збільшуватимуть. До питання встановлення 150-бального порогу на медичні спеціальності повернуться перед наступною вступною кампанією, повідомили у міністерстві освіти і науки України.

"ЗНО - найуспішніший приклад реальної боротьби з корупцією в історії України. Років 10 тому студенти вступали до більшості вузів із конвертами. На сьогодні завдяки ЗНО цю практику вдалося викорінити. Але питання в тому: що відбувається в навчальних закладах? Ми розуміємо, що в багатьох вузах, особливо медичного профілю, і далі панує корупція", - розповідає Gazeta.ua викладач Києво-Могилянської академії, радник міністра освіти Михайло Винницький.

Якщо до вищих навчальних закладів допускатимуть будь-кого - корупція лише процвітатиме, впевнений радник.

"Слабкі студенти навчатимуться не сумлінно. Очевидно, що вони матимуть спокусу — купувати собі заліки і екзамени. Так ми ще на довгі роки затримаємо культуру корупції у вузах. Нам треба викорінювати слабких студентів, щоб разом із ними викорінювати корупцію з цих закладів", - впевнений Михайло Винницький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарями мають ставати кращі з кращих, а не трієчники — Супрун

Потрібно не просто нарікати на низький рівень освіти в Україні. Варто орієнтуватися на кращі приклади освітніх реформ та концепцій.

"Це - приклад боротьби двох концепцій. Концепція північно-американська каже: до медичної освіти мають потрапляти реально найкращі, бо це професія, яка має справу з людським життям. Інша концепція, яка сьогодні панує в континентальній Європі дозволяє фактично 93 процентам випускникам шкіл йти у вищі навчальні заклади. Відбору практично не має. Проте там є чесні вузи, в яких на 1-2 курсі відбувається відбір і відсіювання слабких. У нас цієї чесності на рівні університетів нема, тому потрібно відбирати кращих на вході - на рівні ЗНО", - впевнений викладач.

Раніше мінімальний прохідний бал абітурієнтів на медичні спеціальності сягав 103 бали. Норму про встановлення мінімального балу 150 для всіх сертифікатів затвердили 24 квітня цього року. Тоді внесли зміни до Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України 2017 року. Та напередодні вступної кампанії народні депутати від БПП Ольга Богомолець та Олександр Співаковський порушили питання скасування встановленого МОН і МОЗ підвищеного прохідного бала для вступу на спеціальності "стоматологія", "медицина", "фармація, промислова фармація" та "педіатрія". Минулого тижня цю норму скасували.

Зараз ви читаєте новину «Цього року трієчникам дали шанс стати лікарями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути