середа, 04 січня 2017 17:10

Астрономи виявили унікальну зірку

Астрономи виявили унікальну зірку

Американські науковці виявили незвичайну зірку - білого карлика з гелієвої атмосферою. Нова зірка пульсує 11 незалежними способами. Це є рекордом, кажуть науковці.

Маса зірки PG 0112+104 становить половину маси Сонця. Температура її поверхні - 30 тис. градусів за шкалою Кельвіна. Про це передає Dailytechinfo.

Спочатку зірку віднесли до класу DB - білих карликів із гелієвої атмосферою. А після ретельного вивчення вчені встановили, що яскравість зірки змінюється внаслідок пульсацій. Тому класифікували її як пульсуючого білого карлика - DBV.

Після трьом місяцям спостережень вчені ідентифікували 11 незалежних видів пульсацій цієї зірки. Ці пульсації виникають унаслідок обертання зірки, зародження і переміщення в її надрах на різних глибинах магнітних дипольних ділянок з кількістю полюсів від двох до чотирьох.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 космічних фото NASA

Амплітуда коливань, викликаних деякими видами пульсацій, дуже мала. Такі коливання яскравості зірки неможливо вловити за допомогою будь-якого наземного телескопа.

Астрономи також визначили, що коливання яскравості зірки періодичні. Вони відповідають часу обернення верхнього шару цієї зірки, який дорівнює 10,17 години.

"Вивчення динаміки процесу обертання зірки має велике значення для розуміння нами процесу формування, існування і розвитку зірок у цілому. У ньому беруть участь такі процеси, як конвекція, дифузія і динаміка формування складних магнітних полів", - кажуть дослідники.

Вчені зафіксували сигнали інопланетян. Шість радіоімпульсів надійшли до Землі. Вони являють собою короткі спалахи, що призводять до викиду в космос величезних енергій. Тривалість кожної спалаху - кілька мілісекунд.
Зараз ви читаєте новину «Астрономи виявили унікальну зірку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути