вівторок, 06 грудня 2016 12:59

Американські вчені створили замінник крові

Американські вчені створили замінник крові

Науковці з Університету Вашингтона створили штучну кров. Вона здатна повноцінно забезпечувати тканини тіла киснем. Водночас може тривалий час зберігатися у замороженому стані або у формі порошку.

За словами вчених, штучна кров у формі порошку нагадує паприку. Її зручно зберігати в спеціальних ємностях для внутрішньовенних ін'єкцій, що зазвичай є у сумках лікарів швидкої допомоги. Порошок швидко перетворюється на рідину - в нього достатньо вприснути стерильну воду. Така кров придатна до використання понад рік, передає MedikForum.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відрізану руку пришили до ноги

Клітини для штучної крові виготовляють з очищених білків гемоглобіну людини. Їх занурюють у синтетичний полімер. Гемоглобін – компонент усередині червоних кров'яних клітин, який переносить кисень організмом.

Науковці переконані, що винахід здійснить прорив у питанні порятунку людей. За статистикою, семеро з десяти поранених солдатів гинуть не від травм органів, а через крововтрату і шок, що вона викликає. Більшість помирають до прибуття лікарів.

Каліфорнійські вчені спростували власну теорію, що "молода" кров здатна затримати старість організму. Повторний експеримент із переливанням крові у мишей показав, що кров молодого організму не може зупинити процес старіння. Виявили, що у старих мишей, які отримали "молоду" кров, не відбулося будь-яких значних змін, а молоді миші, котрим перелили кров від старших, починали старіти.

Зараз ви читаєте новину «Американські вчені створили замінник крові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути