середа, 23 листопада 2016 21:05

Відрізану руку пришили до ноги

Вісім унікальних лікарських операцій

У жовтні 20 хірургів із медичного центру Монтефіоре у Нью-Йорку, США, розділили 13-місячних сіамських близнюків, які зрослися головами. Джейдона й Аніаса Макдональдів оперували 22 години. Малюків уже виписали додому.

– Ми довго зважувалися на цей крок. Нас попереджали – операція ризикована. Один із близнюків міг не вижити, – розповідає Ніколь Макдональд, мати дітей. – Лікарі успішно провели надскладну операцію. Відчуваю одночасно радість і страх невизначеності. Синам тепер потрібна кількамісячна важка реабілітація

1. У Київському інституті серця імплантували перше в Україні механічне серце в липні цьогоріч. Пацієнтом став 41-річний Павло Дорошко з Харкова.

– Звернувся в Інститут після інсульту. Сказали: без операції проживу не довше трьох тижнів. Серце не зупиниться, але ослабнуть інші органи, – каже він.

Прилад приєднали до аорти і шлуночка серця двома трубками.

– Виглядає, як нашпигована електронікою маленька коробочка. Працює подібно до насоса. Крутиться зі швидкістю 2-3 тисячі обертів за хвилину. Серце відтепер не б'ється. Пульсу немає, – розповідає директор інституту 51-річний Борис Тодуров.

Павло Дорошко постійно носить 4-кілограмову сумку з двома акумуляторами, що живлять механічне серце. Заряджає їх кожні 10 годин. Із ним харків'янин проживе вісім років. Далі потрібна буде пересадка донорського серця.

Автор: Дмитро Скаженик
 

2. 22-річному Сяоляню з китайської провінції Фуцзянь хірурги виростили ніс – на чолі. У вересні 2013-го чоловік в автокатастрофі травмував обличчя. Через інфекцію втратив ніс. Для нового хірурги взяли вихідні матеріали тканини Сяоляня.

– На лобі підтягнули шкіру. Під нею розмістили спеціальні розширювачі. Всередину вставили витягнутий з його ребра хрящ. Ніс гоївся близько дев'яти місяців. Згодом його пересадили на належне місце, – каже один із хірургів.

3. Американські лікарі провели операцію на хребті Лін Лі Хоуп Бемер, коли її мати була на 23-му тижні вагітності. Згодом дитину повернули в матку. Дівчинка знову з'явилася на світ через три місяці.

– У 16 тижнів вагітності на черговому УЗД мені сказали, що у дитини тератома – доброякісна пухлина на хребті. Ця патологія трапляється в одного з 35 тисяч новонароджених, – розповідає Маргарет Бемер. – Через пухлину донька могла загинути.

Дитина важила 500 г. Пухлина була більшою за плід. Під час операції у Лін Лі Хоуп зупинилося серце – його перезапустили. Дівчинка народилася здоровою, важила 2 кг 400 г.

4. 2012 року міжнародна бригада лікарів на чолі з американцем Маккєєм Маккінноном видалила 90-кілограмову пухлину з правої ноги в'єтнамця Нгуєна Зуй Хая, 32 роки. Пацієнт важив удвічі менше. Через пухлину не ходив.

– Вона утворилася в 4 роки. У підлітковому віці швидко росла. У 17 йому ампутували частину ноги, але це не допомогло, – розповідають родичі Нгуєна.

5. Китайські медики на місяць пришили відрізану руку пацієнта до його ноги.

25-річний Сяо Вей працював на заводі за станком. У грудні 2013-го той відтяв зап'ястя його правої руки. Колеги зупинили станок. Дістали відрізану кінцівку й доправили Сяо в лікарню.

– Рука була не просто відрізана. Станок її розчавив і переламав кілька кісток. Нам довелося пришити зап'ястя до ноги, щоб вилікувати переломи, перш ніж пришити її назад, – пояснюють лікарі.

6. 6-літній Джессі Хелл зі США 11 червня 2008 року видалили праву частину мозку. За операцію взявся нейрохірург Бен Карсон із дитячого медичного центру Джона Хопкінса в Балтиморі. Дитина страждала на енцефаліт Расмуссена. Недуга викликана інфекцією або алергічною реакцією. Дівчинка могла померти.

– Залишена половина мозку взяла на себе функції видаленої. Джессі стала паралізованою на ліву сторону, але її розумові здібності й пам'ять не постраждали, – каже Бен Карсон.

7. 2007-го французькі хірурги 16 год. оперували 31-річного Паскаля Коллера. Він страждав на невиліковну недугу – нейрофіброматоз. У різних частинах тіла з'являлися доброякісні пухлини нервів. Утворення було і на обличчі, нагадувало маску. Пухлини були такі великі, що чоловік не міг нормально їсти, став відлюдником.

Професор Лоран Лантієрі пересадив Коллеру обличчя від мертвого донора – відновив губи, глотку, ніс і рот. Паскаль збирається одружитися.

8. 1921-го американський хірург Еван О'Нейл Клейн сам собі вирізав апендикс. Використав місцевий наркоз. Через 11 років лікар знову сам себе прооперував – вирізав пахову грижу. У коридорі чергувала команда медиків. Однак Евану не знадобилася їхня допомога.

текс: Юлія ЛІПІЧ

Зараз ви читаєте новину «Відрізану руку пришили до ноги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути