четвер, 10 жовтня 2013 11:06

Українські нафтопереробні заводи скоротили переробку сировини на третину

Українські нафтопереробні заводи скоротили переробку сировини на третину
Фото: cit.ua

Українські нафтопереробні заводи продовжують втрачати позиції на ринку.

Як повідомляє Комерсант-Україна, вчора в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості заявили, що за підсумками дев'яти місяців переробка нафти знизилася на 34,1%. Цього разу падіння торкнулося і працювали досі Кременчуцького НПЗ і Шебелинського ГПЗ. Крім традиційних податкових проблем, на зниження переробки з липня почав впливати заборона на випуск палива "Євро-3" і несприятлива кон'юнктура зовнішніх ринків. Кардинально поліпшити ситуацію в галузі може лише введення пільг для НПЗ, до чого, схоже, вже готується українська влада.

Вчора Міненерго розповсюдило дані, згідно з якими НПЗ і ГПЗ України в січні-вересні 2013 року знизили переробку нафтової сировини на 34,1% (на 1,2 млн т) в порівнянні з аналогічним періодом 2012 року - до 2,3 млн т. Підприємства скоротили випуск бензину на 43,4 %, до 731,5 тис. т , дизпалива - на 35,8%, до 700,8 тис. т , мазуту - на 37 %, до 367,8 тис. т. У Міненерго повідомили, що в країні працювали тільки три з семи підприємств: Кременчуцький, Одеський НПЗ і Шебелинський ГПЗ.

Як розповів голова правління ПАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ) Павло Овчаренко, за дев'ять місяців переробка нафти на ньому знизилася на 18,6 %, до 1,8 млн т. "Переробляти більше було економічно невигідно", - заявив Овчаренко, відмовившись від докладних коментарів.

Шебелинський газопереробний завод скоротив переробку газового конденсату за три квартали на 10,8 %, до 450,8 тис. т. За словами прес-секретаря "Укргазвидобування" Геннадія Кобаля, зменшення обсягів переробки пов'язано з тим, що 1 липня закінчився термін дії прийнятого в 2012 постанови Кабміну, продовжується на рік стандарти на паливо "Євро-3", якому відповідають нафтопродукти ГПЗ. У середині серпня Міністерство економічного розвитку і торгівлі оприлюднило наказ про продовження до 1 листопада 2013 стандарту якості "Євро-3" для дизельного палива. А Міненерго направило в Кабмін проект постанови, яким продовжується використання "Євро -3" для бензину і дизпалива до кінця 2015 року. Однак постанова досі не прийнято.

У вересні після тривалого простою відновив переробку підконтрольний групі ВЕТЕК Одеський НПЗ, який, за даними Міненерго, з початку місяця переробив 58,8 тис. т нафти. Плани щодо відновлення переробки, судячи з усього, є й у Лисичанського НПЗ, зазначив директор консалтингової компанії "А95" Сергій Куюн. Як повідомили в прес-службі ЛИНИКа (Лисичанський НПЗ), завод почав капітальний ремонт технологічних об'єктів. "На даний момент здійснюється підписання договорів з постачальниками обладнання та підрядними організаціями, які будуть задіяні в реконструкції заводу", - заявили в прес-службі заводу.Нагадаємо, що діяльність Лисичанського НПЗ була зупинена в березні 2012 року. Наприкінці минулого року "Роснефть" викупила НПЗ у попередніх господарів.

Більшість українських НПЗ припинили переробку нафти в минулому році через негативної рентабельності. Це було пов'язано з тим, що мито на експорт нафти з країн Митного союзу в півтора рази вище, ніж мито на експорт готових нафтопродуктів. Маючи податкову перевагу, російські та білоруські НПЗ витіснили з українського ринку продукцію місцевих виробників. Це призвело до зростання цін на ринку. Так, за даними Міненерго, в 2004-2005 році зростання цін на ринку нафтопродуктів склав 1,6 %. Частка продукції НПЗ тоді сягала не менше 87%. Після скасування мит на імпорт нафтопродуктів частка НПЗ неухильно знижувалася. Одночасно із зростанням частки імпортерів на ринку зростали і ціни на нафтопродукти, які підвищилися з січня 2012 року на 9,5 %.

Джерело в Міненерго розповіло учора, що для того щоб українські НПЗ змогли знову нарощувати переробку, держава повинна або ввести мита на імпорт нафтопродуктів, або ввести податкові пільги. "Кабмін уже розглядав можливість введення антидемпінгових мит проти імпортованих у країну нафтопродуктів. Але оскільки проти цього протестують посольства західних держав - наприклад Литви, - які посилаються на норми СОТ, є й інші можливі варіанти, наприклад введення пільг для НПЗ", - повідомив співрозмовник.

Вчора, виступаючи на засіданні комітету Верховної ради з ПЕК, керівник координаційного центру з упровадження економічних реформ при президентові України Роман Опімах заявив, що нафтопереробку слід внести до переліку пріоритетних галузей української економіки. Тоді, згідно з нормами закону "Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки", НПЗ отримають пільгове оподаткування прибутку 0% до 2017 року, 8% - до 2022 року, а також звільнення від ввізного мита та інші пільги.

Пільгове оподаткування здатне допомогти НПЗ, але цього мало, оскільки сьогодні до 30% ринку займають контрабанда і фальсифікат, які підривають економіку тих учасників ринку, які платять всі податки, каже Сергій Куюн. "Контрабандисти і фальсифікатори за рахунок несплати податків та гіршої якості можуть продавати нафтопродукти на 20-25 % дешевше НПЗ. Тому, якщо не поставити реальний заслін фальсифікату і контрабанди нафтопродуктів, завантажити заводи буде неможливо", - відзначає експерт.

Зараз ви читаєте новину «Українські нафтопереробні заводи скоротили переробку сировини на третину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути