четвер, 28 лютого 2013 14:43

Україна зможе отримувати 10 мільярдів кубів газу з Європи - прогноз

Україна зможе отримувати 10 мільярдів кубів газу з Європи - прогноз
Фото: nbnews.com.ua

Україна може отримувати 1,5 млрд куб. м. Газу на рік з Угорщини та Німеччини.

Такий прогноз озвучив експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук у ефірі Першого ділового каналу.

"Німецька компанія RWE транспортує через Польщу газ до України. Поставки вже становлять до 50 мільйонів кубометрів щомісяця. Це означає, що протягом року ми зможе отримати півмільярда кубометрів газу. Крім того, підписано угоду з оператором угорських газопроводів. Там є можливість постачати 3 мільйони кубометрів щодня. Це означає, що мільярд кубометрів буде на рік", - сказав Корольчук.

За його словами, зі Словаччини Україна зможе отримувати газ з травня 2014 року.

"Через Словаччину коридор поки, на жаль, закритий. Бо тамтешній оператор має угоду з "Газпромом", яка забороняє словакам пускати іншу компанію - тобто продавати газ із Європи Україні. Але Словаччина ухвалила всі директиви Третього енергетичного пакету. Це дозволило їм оголосити прийом заявок на постачання газу по інтерконектору Словаччина-Україна. Компанії зможуть постачати газ в Україну з травня 2014 року", - зазначив Корольчук.

Експерт наголосив, що отримання газу через Словаччину - найоптимальніший варіант.

"У напрямку Угорщини існує одна лінія, яка забезпечує поставки 10 мільярдів кубометрів газу щороку, з яких Україна може прийняти максимум 2 мільярди. Через Польщу також максимум може прийняти до 2 мільярдів кубометрів. Це вже 4 мільярди. Якщо задіяти поставки через Словаччину, то там є чотири газопроводи, які пропускають сумарно 60 мільярдів кубометрів газу в напрямку Європи. У зворотньому напрямку можна відкрити коридор, який дозволить транспортувати до 5 мільярдів кубометрів. Сумарно виходить 9 мільярдів кубометрів. Ще ведуться перемовини з румунським оператором газових мереж. Там є можливість отримувати до 1 мільярда кубометрів газу. Сумарно ми вийдемо на цифру 10 мільярдів", - спрогнозував Корольчук.

Зараз ви читаєте новину «Україна зможе отримувати 10 мільярдів кубів газу з Європи - прогноз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути