четвер, 28 лютого 2013 09:55

Україна може щороку купувати у Польщі та Угорщини 1,6 мільярда кубів газу

Україна може щороку купувати у Польщі та Угорщини 1,6 мільярда кубів газу
Фото: rian.com.ua

Максимальний обсяг газу, який Україна зараз технічно може отримувати з Польщі, не перевищує 600 млн куб. м на рік. З Угорщини країна може отримувати ще до 1 млрд куб. м газу щорічно.

Про це з посиланням на високопоставлене джерело в Міністерстві палива та енергетики пише "Комерсант-Україна" в публікації "Запах газу ледь відчутний".

"А збільшити загальний імпорт до 7 мільярдів кубометрів можливо, лише домовившись про реверс зі Словаччиною, на яку припадає більша частина транспортних потужностей, і інвестувавши в розширення реверсних можливостей", - пояснив співрозмовник видання.

Україні поки не вдається диверсифікувати постачання газу за рахунок його закупівель в Європі. У січні вдалося імпортувати лише 43,5 млн куб. м газу з Польщі, повідомили вчора в операторі газотранспортної системи "Укртрансгаз". У "Нафтогазі" обіцяють поступово збільшити імпорт до 7 млрд куб. м газу на рік, але для цього необхідно домовитися зі Словаччиною, що поки не вдається через позицію "Газпрому". В Європі ціна газу зросла, і поки паливо не подешевшає, Україні невигідно інвестувати в технічні потужності для його прийому, зазначають експерти.

У січні "Укртрансгаз" імпортував з ЄС всього 43,5 млн куб. м природного газу, повідомили вчора в компанії. А всього за два останні місяці минулого року, коли почалися поставки газу з Польщі, імпорт становив близько 52,7 млн куб. м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бездефіцитний держбюджет допоміг би злізти з боргової "голки" - експерт

Досі Україна заявляла, що вже до травня цього року імпортує перші 5 млрд куб. м газу у альтернативного російському "Газпрому" постачальника - німецької RWE. Ще до 7 млрд куб. м будуть поставлятися із Словаччини та Румунії після укладення угод з цими країнами, сказав у вівторок заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун.

В "Укртрансгазі" вчора повідомили, що ведуть переговори зі словацькою Eustream і румунської SNTGN Transgaz, а також з угорськими трейдерами - технічна угода з оператором газотранспортної системи країни FGSZ була підписана ще кілька років тому. Технічні можливості для імпорту у країни також великі - з Європи може імпортуватися до 30 млрд куб. м на рік, заявив на цьому тижні глава Міненерго Едуард Ставицький.

Ухваленню рішення про реверс газу словацької транспортної компанією Eustream перешкоджає "Газпром", говорив навесні Чупрун. По досягненні Україною домовленості про постачання німецького газу словацька сторона отримала від російської монополії попередження про можливе скорочення обсягів транзиту через її територію. Пізніше єврокомісар з енергетики Гюнтер Оттінгер заявив, що дозвіл на реекспорт від Словаччини отримано, але, незважаючи на це, угода з Eustream так і не була підписана через тяганину зі словацького боку.

Втім, якщо до літа вартість природного газу на спотовому ринку Європи впаде, і ціна RWE для України знизиться, поставки можуть бути відновлені.

Зараз ви читаєте новину «Україна може щороку купувати у Польщі та Угорщини 1,6 мільярда кубів газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути