неділя, 31 липня 2011 11:12

США "досягли прогресу" у вирішенні питання про можливий дефолт

США "досягли прогресу" у вирішенні питання про можливий дефолт

Білий дім США і представники Республіканської партії "досягли прогресу" на переговорах щодо підвищення держборгу країни.

Як зазначило анонімне джерело Associated Press в уряді держави, сторони обговорювали план, що передбачає збільшення граничної стелі запозичення на $ 2,4 трлн дол. Проект також передбачає досить масштабне скорочення витрат бюджету, яке буде проводитися в два етапи. Інших подробиць не повідомляють.

У конгресу США і Білого дому залишається менше трьох днів, щоб домовитися про підвищення ліміту держзапозичень, який був встановлений законодавцями на позначці $ 14,29 трлн в лютому 2010 року. Якщо цього не станеться, Америці загрожує дефолт.

Борг федерального уряду вже перевищує цю цифру (невелика частина зобов'язань Мінфіну США не потрапляє під офіційний ліміт). Американське казначейство неодноразово попереджало, що у разі бездіяльності конгресу воно, починаючи з 2 серпня 2011 р., не зможе в повному обсязі обслуговувати свої боргові зобов'язання. Так, вже 4 серпня уряду необхідно погасити казначейські векселі на $ 90,8 млрд. Проте без нового ліміту запозичень держава не зможе залучити нові позики для рефінансування старих.

Вперше ліміт держборгу було встановлено конгресом США в 1917 році, щоб уряду було зручніше фінансувати свої потреби під час Першої світової війни. З того часу ліміт підвищувався законодавцями десятки разів. Причому в більшості випадків це вважалося лише формальністю.

На сьогодні близько третини американського ринкового боргу належить іншим державам. Китай є найбільшим власником облігацій казначейства США (8% від загальної суми), на другому місці йде Японія (6%). Більше 40% держборгу фактично належить самій державі, а саме Федеральній резервній системі та різним трастовим фондам уряду.

Зараз ви читаєте новину «США "досягли прогресу" у вирішенні питання про можливий дефолт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути