субота, 30 липня 2011 15:38

Сенат США відкинув закон про держборг

Сенат США відкинув закон про держборг

Американський сенат, більшість в якому складають прихильники Демократичної партії, відкинув закон, що підвищує ліміт держборгу США на 900 мільярдів доларів.

За кілька годин до цього закон був схвалений палатою представників. Проти закону висловилися 59 членів сенату; за його прийняття проголосував 41 сенатор. Законопроект був запропонований спікером Палати представників-республіканців Джоном Бейнером.

Раніше президент Барак Обама заявив, що демократи і республіканці мають піти на компроміс з метою скорочення дефіциту федерального бюджету США і підвищення ліміту державного боргу. За словами президента, часу на це залишається вкрай мало.

Сенатори-демократи виступають за більш довгострокове підвищення межі держборгу на 2.5 трильйона доларів і скорочення витрат приблизно на 2.2 трильйона.

Якщо до вівторка, 2 серпня, не буде підвищений ліміт держборгу, який зараз становить 14,3 трлн доларів, країна може опинитися в ситуації технічного дефолту.

Раніше виступаючи на прес-конференції в Білому домі, Обама звинуватив фракцію республіканців в палаті представників у прагненні прийняти закон, який змусить Вашингтон знову зайнятися через кілька місяців питанням про підвищення ліміту держборгу.

"Є безліч способів покінчити з цим хаосом, але у нас закінчується час, - заявив президент. - Пора перестати слідувати партійним інтересам, настав час компромісу від імені американського народу".

У текст законопроекту з ініціативи Джон Бейнер включено вимогу про внесення поправки до конституції про збалансованість бюджету.

Фактично Вашингтон досяг межі держборгу в травні, проте завдяки несподівано високим податковим надходженням і зміни бухгалтерських правил федеральні витрати продовжували фінансуватися.

За останні десятиліття конгрес США збільшував ліміт держборгу близько ста разів на черговому порядку, і це практично не викликало дискусій. Однак у 2011 році обрані в конгрес консервативні республіканці зажадали від президента-демократа Обами в обмін на підвищення ліміту змінити соціальну політику, згорнути реформу охорони здоров'я і різко скоротити федеральні витрати.

Зараз ви читаєте новину «Сенат США відкинув закон про держборг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути