середа, 31 серпня 2011 15:08

Росіяни погрожують Україні великим штрафом за відмову від їхнього газу

Росіяни погрожують Україні великим штрафом за відмову від їхнього газу

Україну оштрафують на велику суму, якщо до 2019 року скоротить імпорт російського газу.

Про це заявив глава Фонду національної енергетичної безпеки РФ Костянтин Симонов, коментуючи плани України втричі скоротити споживання російського газу найближчими роками, пише портал "Дело".

За його словами, є штрафні санкції, що передбачені контрактом, підписаним між Москвою і Києвом.

"Я закликаю подивитися контракт на постачання газу в Україну, де дуже чітко записано зобов'язання України по вибору газу. Вона зобов'язується вибирати щорічно не менше 52 мільярдів "кубів". Вона може взяти 80%. Але якщо 80% від цього об'єму не вибирає, вона зобов'язана сплатити недоотриманий газ і ще штрафні санкції. Контракт до 2019 року, тому якщо Україна скорочує на третину ці постачання, вона це може зробити, але вона зобов'язана буде оплатити цей газ і ще заплатити штраф в розмірі до 300% від його вартості. Такий газовий бізнес", - підкреслив Симонов.

Він, втім, визнав, що якщо Київ істотно зменшить імпорт російського палива, то "Газпром" втратить значну суму грошей.

"Україна - один з найбільших споживачів російського газу, тому, якщо вона на третину скоротить споживання, це серйозно позначиться на експортній виручці "Газпрому". Але не варто зараз підраховувати збитки, тому що Україна технічно нездатна відмовитися від російського газу", - вважає експерт.

Він також розкритикував ідею Києва замінити газ вугіллям.

"За викидам вуглекислого газу вугілля на 70% більше шкодить, ніж газ. Україна, якщо зараз вона дійсно почне затверджувати програму переходу з газу на вугілля, тим самим фактично закриє собі двері по переговорах про інтеграцію своєї економіки в європейський простір. Тому що це повністю суперечить енергетичному вектору Європи, і у Брюсселі їм дуже швидко дадуть по голові", - упевнений Симонов.

Нагадаємо, сьогодні міністр палива та енергетики Юрій Бойко заявив, що Україна замовила у "Газпрому" на 13 млрд куб. м газу менше, ніж торік.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни погрожують Україні великим штрафом за відмову від їхнього газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути