понеділок, 03 жовтня 2016 15:15

"Порошенко, Ющенко - багатодітні батьки. Теж претендуватимуть на пільги?"

"Порошенко, Ющенко - багатодітні батьки. Теж претендуватимуть на пільги?"
www.facebook.com

Єдиного реєстру соціальних виплат в Україні немає. Тому назвати точну кількість пільговиків важко. Соціальні виплати отримують від 12 до 20 млн українців. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

У Мінсоцполітики сподіваються, що до кінця року Верховна Рада прийме закон про монетизацію пільг. Скільки грошей потрібно на реалізацію цієї реформи?

– Коли Павло Розенко став міністром соцполітики, мав із ним розмову. Почали саме з реєстру отримувачів соціальних виплат. Якщо не маєте повної картини, важко говорити про якісь подальші дії. Він називав суму 60 мільйонів гривень. Зараз мова йде про 300 мільйонів.

Пільги у формі безкоштовних послуг створюють можливості для зловживань. Багато зацікавлених у тому, щоб система була максимально непрозорою. Як визначити, скільки пільговиків насправді проїхали в маршрутці чи тролейбусі? Рахують за якимсь коефіцієнтом, щоб знати, скільки грошей із бюджету компенсувати. Перевізники дадуть більше хабара, отримають вищу компенсацію.

Від монетизації пільг першочергово виграє бюджет. Скоротять витрати. Стане зрозуміло, хто отримує пільги і чому. Виявиться, що повно мертвих душ.

Хтось із громадян втратить привілеї. Інші - навпаки. Не користувався пільговим проїздом - отримаєш компенсацію грошима. Монетизація допоможе найнезабезпеченішим категоріям. Для тих, у кого кращий достаток, втрата деяких пільг - це нормально.

Які головні недоліки старої системи?

– Це зона величезної корупції. Поки що багато зацікавлених, щоб зберегти стару модель. За обмеженого ресурсу гроші треба розподіляти так, аби допомогу отримували найбільш нужденні. Або пропонувати пільги на певних умовах. Наприклад - дамо субсидію, якщо придбаєте енергоефективні лампочки, твердопаливний котел.

Треба допомагати не за категоріями: багатодітні діти, матері-одиначки, пенсіонери. А індивідуально - тим, хто потребує. Безкоштовний проїзд діє тільки для городян. Пенсіонери, які мешкають у селі, рідко користуються цією пільгою. Порошенко, Ющенко - багатодітні батьки. Теж претендуватимуть на пільги?

Без чіткого обліку неможливо знати, скільки конкретно грошей потрібно на ті чи інші пільги. Відтак важко сказати, чи стоять за цими пільгами реальні гроші. Я – прихильник поступового переходу на монетизацію. Починати треба з найпростішого - тобто з обліку. Налаштувати це нескладно. Потрібна політична воля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заради субсидій українці розлучаються і виписують дітей із квартир

Які пільги найпростіше монетизувати?

– Проїзд у громадському транспорті. Наприклад, пільговики платять половину вартості проїзду. Тоді буде зрозуміло, скільки людей користуються цим. І перевізники не отримуватимуть збитків, бо возитимуть пільговиків за половину вартості. Найскладніше перевести в гроші пільги, що стосуються ліків. Тут велика емоційна складова. Але й це потрібно робити.

Філософія має полягати в тому, щоб допомогти найменш забезпеченим. Кому саме, слід визначати в індивідуальному порядку. Не можна обирати за категоріями. Цей критерій не визначає, бідна людина чи багата. Знаю ситуації, коли дружини мільйонерів отримують допомогу при народженні дитини.

Які пільги морально застаріли?

– Пільг у нас занадто багато і вони дуже різні. До сотні найменувань. Наприклад - учасники бойових дій. Цинізм ситуації полягає в тому, що військові начальники оформили собі статус учасника АТО. А звичайні хлопці, що реально воювали, ходять із кабінету в кабінет, аби ці пільги отримати. Пропонують давати землю учасникам АТО. Я проти цього. Хочете допомогти - дайте грошима. Земля коштує по-різному в різних містах, регіонах.

Які нові групи пільговиків з'явилися останнім часом?

– Учасники АТО, переселенці. Є люди, які переїхали з Донбасу в столицю три-чотири роки тому. Прописки не змінювали. Коли переселенцям почали давати пільги, зареєструвалися офіційно в Києві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Савченко розповіла про свій статус учасника бойових дій

Що могла б запозичити Україна з досвіду інших країн?

– Ми бідна країна, а намагаємося допомогти всім. Як можна давати пільги половині населення? Прив'язали субсидії до рівня доходу - люди втратили мотивацію показувати заробітки. На Заході допомогу виділяють обмеженій кількості людей. Для малозабезпечених організовують безкоштовне харчування в спеціальних їдальнях, видають продуктові набори.

Зараз ви читаєте новину «"Порошенко, Ющенко - багатодітні батьки. Теж претендуватимуть на пільги?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути