пʼятниця, 23 червня 2017 18:15

Пенсіонери самі повинні забезпечити собі безбідну старість - експерт

Пенсіонери самі повинні забезпечити собі безбідну старість - експерт
Варто зменшити внески в Пенсійний фонд - економіст Фото: ukrop-ua

У теперішніх економічних умовах потрібно реформувати вітчизняну пенсійну систему за британським зразком, вважає економіст Борис Кушнірук.

"Осучаснення пенсій, яке збираються ввести із жовтня, нічого суттєво не змінить", - каже Gazeta.ua економіст. На його думку, Україні потрібна багатоступенева пенсійна система. Кожен ступінь у ній - це різні інструменти накопичення на старість.

Варто зменшити внески в Пенсійний фонд.

"Це свого часу зробила Маргарет Тетчер у Великобританії. Вона передбачила, що внески до солідарної пенсійної системи складають лише 10 відсотків від зарплатні. Не 22 відсотки, як у нас зараз, а всього лиш 10. При цьому, там, де 10 відсотків - передбачається, що це не з усієї зарплатні, бо це не податок на доходи, а з 2-3 середніх заробітних плат по країні. Що мається на увазі? Якщо в Україні середня зарплатня 6 тисяч, то з зарплати в 18 тисяч будуть братися внески. А все що вище 18 тисяч — вже братися не буде. Таким чином вже не буде сенсу ховати ці зарплати в тінь", - розповів порталу Gazeta.ua економіст Борис Кушнірук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніхто не знає точну кількість пенсіонерів в Україні - експерт

Перевага такої системи — у простоті і зрозумілості. За цих умов відповідальність за пенсійне майбутнє покладають на самих людей. З людей беруть лише 10% внесків, а рештою громадяни повинні забезпечити себе самі, каже експерт.

"Там, щоб отримати мінімальну пенсію за віком, потрібно робити внески протягом 40 чи 42 років. Якщо ви хочете, щось більше — повинні самі про себе попіклуватися, відкладаючи гроші", - розповідає економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, чого очікувати від пенсійної реформи

Зараз намагаються нав'язати — обов'язкові накопичувальні внески. Борис Кушнірук проти. Каже: ніхто вам не гарантує, що ці кошти вам повернуть. Їх просто можуть розкрасти. Як альтернативу пропонує — особисті добровільні внески.

"Ви можете і маєте накопичувати кошти, але вони повинні бути — особисто ваші. Як і куди ви відкладаєте кошти — ваш вибір. Це може бути недержавний пенсійний фонд, компанія зі страхування життя, спеціальний рахунок в банку, або якісь активи, нерухомість. Останнє — дає людям впевненість у тому, що відкладені кошти ніде не дінуться", - каже експерт.

За даними Уряду зараз в Україні 12 млн пенсіонерів, з них — 8 млн отримують мінімальну пенсію.

Зараз ви читаєте новину «Пенсіонери самі повинні забезпечити собі безбідну старість - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути