пʼятниця, 01 червня 2012 15:41

НБУ: реальний ефективний курс гривні зміцнюється третій місяць поспіль

НБУ: реальний ефективний курс гривні зміцнюється третій місяць поспіль
НБУ: основним фактором впливу на стан поточного рахунку платіжного балансу є умови торгівлі. Фото: novostey.com

Реальний ефективний обмінний курс гривні у квітні знижувався третій місяць поспіль. Всього знецінення реального ефективного курсу з початку року становило 4,7%.

Про це у відеокоментарі повідомив заступник директора генерального економічного департаменту Національного банку (НБУ) Олександр Петрик.

"Це відбувалося більшою мірою завдяки тим заходам по зниженню інфляції, які здійснював Національний банк в минулому та продовжує здійснювати у поточному році. Знецінення реального ефективного обмінного курсу більшою мірою було тому, що інфляція в Україні у цей період була нижчою, ніж зважена інфляція в країнах – основних торгівельних партнерах", - сказав він.

За його словами, у квітні ця різниця становила 0,5%, а всього за останні 12 місяців інфляція в Україні була нижчою на 6,6%.

"Наші дослідження свідчать про те, що основним фактором впливу на стан поточного рахунку платіжного балансу є умови торгівлі, а вони значно погіршилися порівняно з відповідним періодом минулого року", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гривня стала більш стійкою до стресів на ринках - експерт

Петрик наголосив, що підтримання цінової конкурентоспроможності, індикатором якої є реальний ефективний обмінний курс, є важливим з погляду підтримки українських експортерів в умовах, коли зовнішній попит зменшився, а також в умовах підвищення цін на енергоносії і, зокрема, на газ.

"Динаміка реального ефективного обмінного курсу нині перебуває дуже близько до свого основного довгострокового врівноваженого рівня", - додав він.

Петрик підкреслив, що це є ще одним свідченням того, що поточна динаміка обмінного курсу гривні "відповідає зараз тим фундаментальним умовам, які склалися у вітчизняній економіці".

Зараз ви читаєте новину «НБУ: реальний ефективний курс гривні зміцнюється третій місяць поспіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути