пʼятниця, 20 грудня 2013 11:18

Налаштуванням піаніно заробляють до 3 тисяч гривень на місяць
7

Вінничанин 53-річний Олег Токар налаштовує піаніно. За послугу бере 300 грн.

"Налаштовую піаніно в середньому від 40 хвилин до години. Залежить від того, як власники за ним доглядають, - розповідає. - Іноді приходжу до людей, а там міль з'їла всю внутрішню частину інструменту, залишились лише метал і дерево".

Інструменти треба підлаштовувати раз на кілька років. Зараз в Україні лише старі піаніно.

"Найбільший попит на підлаштування інструментів з жовтня до кінця грудня, - пояснює Токар. - Займатися такою справою можуть лише чоловіки - у них більш стабільний настрій. Коли налаштовую струни, відчуття, що їжджу по нервах. Багато хто не витримує і зовсім тікає з квартири. Жінки такого напруження теж не витримують. Нещодавно були на форумі налагоджувальників піаніно, серед майстрів є одна молода жінка, але ніхто її серйозно не сприймає".

Майстер каже, щоб налаштовувати піаніно, достатньо мінімальної музичної освіти і ключа для підтяжки струн.

"У Києві є майстер, який раніше працював столяром і ніякого відношення до музики ніколи не мав. Зараз прекрасно налаштовує піаніно", - пояснює Токар.

Недавно почав їздити з клієнтами на купівлю піаніно. За послугу бере 150 грн. За один виїзд може подивитися кілька інструментів.

"Зараз в Україні немає жодного нового інструмента, - продовжує. - Перепродують лише старі. Їх треба підбирати уважно. Наприклад, піаніно має тріснуту задню панель. Ремонт коштуватиме втричі більше, ніж ціна самого інструмента. Своїм клієнтам раджу купувати піаніно в євреїв. Вони якщо купують інструмент то дуже слідкують за його станом".

На місяць отримує до 15 замовлень на налаштування піаніно. Працює не лише у Вінниці.

"Якось у Росії налагоджував піаніно, якому 150 років. Часто запрошують полагодити інструмент зірки, що приїжджають з гастролями. Струни ослаблюються при перевезенні. Іноді навіть оплачують дорогу, лише щоб швидко зробити", - розповів Токар.

Зараз ви читаєте новину «Налаштуванням піаніно заробляють до 3 тисяч гривень на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути