вівторок, 21 лютого 2012 09:24

Найбільші споживачі газу в Україні купуватимуть його у Фірташа

Найбільші споживачі газу в Україні купуватимуть його у Фірташа

Одеський припортовий завод (ОПЗ) підписав договір про постачання 186 млн куб. м природного газу з кіпрською Ostchem Holding Ltd, що входить до Group DF бізнесмена Дмитра Фірташа.

Про це йдеться у вчорашньому повідомленні підприємства, розміщеному на веб-порталі "Державні закупівлі", пише "Комерсант Україна" в публікації "Дмитро Фірташ вступив у хімічну реакцію".

Угода датується 17 лютого, а поставки повинні здійснюватися до 30 квітня. Вартість контракту - $79,98 млн. Тобто вартість газу для компанії становить $430 за тис. куб. м.

Ostchem вже поставляла газ на ОПЗ з травня по грудень 2011 року. Але в січні 2012 року вартість палива для компанії підвищилася, і ОПЗ перейшов на закупівлі в НАК "Нафтогаз України". З 5 січня ОПЗ купував у НАК газ по $490 за тис. куб. м - тобто на $60 дорожче, ніж зараз пропонує Ostchem.

"Враховуючи різницю в 13% між ціною у "Нафтогазу" і Ostchem, ми вирішили повністю перейти на закупівлі в останньої", - зазначило джерело в ОПЗ.

При цьому з НАК був укладений договір на поставку в цьому році 1,3 млрд куб. м газу. Однак, за словами джерела на заводі, контракт з "Нафтогазом" не став перешкодою - "питання про зміну постачальника було узгоджене на урядовому рівні".

Зниження вартості газу для ОПЗ вкрай важливе, тому що його частка в собівартості виробництва азотних міндобрив становить 50-70%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фірташ за 26 мільйонів євро купив у литовців виробника міндобрив

"Але навіть незважаючи на здешевлення газу, ми не можемо працювати з позитивною рентабельністю - ціни на аміак і карбамід в світі впали. Це лише скоротить наші збитки", - сказало джерело.

За ??його словами, зараз на ОПЗ працює одна з двох установок з виробництва аміаку .

За даними джерел в "Газпромі", Ostchem закуповує паливо у компанії Gazprom Germania, яка поставляє середньоазіатський газ до Європи. А джерело в "Нафтогазі" стверджує, що Ostchem, крім ОПЗ, зараз поставляє газ підконтрольним Group DF концерну "Стирол", черкаському і сєверодонецькому "Азоту", а також "Рівнеазоту".

Раніше в Group DF повідомляли, що в 2012 році Ostchem Holding Ltd поставить 8 млрд кубометрів газу для потреб хімічної галузі України.

Офіційно в "Газпромі", Group DF Дмитра Фірташа і "Нафтогазі" ситуацію не коментують.

Зараз ви читаєте новину «Найбільші споживачі газу в Україні купуватимуть його у Фірташа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути