вівторок, 23 квітня 2013 14:42

На продажу картоплі заробляють до 6 тисяч на місяць
9

Фото: Фото: Олександр Гандзій

Оксана Передрій з Херсону продає різні сорти насіннєвої картоплі. Висилає їх поштою.

"Навесні це найбільш популярне насіння. В першу чергу розбирають надранні сорти, які дають врожай через місяць після сходів картоплі, - пояснює. - Зазвичай висилаю по 2-3 кілограми. Максимально можу вислати 5-7. Людина повністю оплачує вартість картоплі і посилку".

Кілограм насіннєвої картоплі коштує від 25 грн.

"Людям набридла просто біла, жовта чи рожева картопля, хочеться екзотики. Торік всі брали картоплю, яка всередині помаранчева чи фіолетова. Коли її зварити, вона має звичайний жовтий колір. Фіолетова виявилась несмачна і водяниста, тепер її не беруть", - розповіла жінка.

Передрій продає насіння картоплі сьомий рік.

"Десять років тому в інституті картоплярства з села Немішаєве Бородянського району на Київщині купила рожеву картоплю. Рік був дуже посушливий, а в мене бараболя вродила розміром в долоню. Тоді усі сусіди збігалися дивитися на мій врожай. Просили продати їм картоплю. Я купувала по 5 гривень за кіло, а продавала по 18 і її розбирали. Ледве собі лишила кілька відер на насіння, тоді зрозуміла, що картоплю користується попитом. Наступного року вже взяла десять різних сортів картоплі", - зазначила жінка.

Зараз Передрій з чоловіком обробляють 5 га землі. Вирощують лише картоплю.

"Маю близько п'ятдесяти різних сортів. Клієнтів шукаю на виставках та соцмережах, там виставляю фото картоплі, описую її смак. Даю людям поради по розведенню", - сказала Передрій.

Каже, найкраще торгувати картоплею навесні, тоді дуже висока ціна.

"Зараз найкраще розбирають картоплю сорокаденку та двадцятиденку, - пояснює жінка. - Продаю її по 30 гривень за кілограм. За день роблю 8-12 посилок тільки цього сорту. Восени вона дешевша, але люди тоді її боялися брати, більшість думали, що цей сорт не переживе зиму".

Продаючи картоплю, на місяць заробляє до 6 тис. грн.

"Найбільші прибутки з лютого до кінця травня, потім займаємось продажем саджанців полуниці та помідор, - додає. - З червня по жовтень продаємо насіння екзотичних квітів".

Василь Воронік із Новоград-Волинського продає Європейські сорти картоплі.

"Вони замовляються по каталогу. Близько половини сортів в мене закордонної селекції, вони дещо рентабельніші. За кілограм мінібульби в Європі беруть 2-4 євро, - розповів чоловік. – Якщо це сорти з кольоровою серцевиною - червоною, фіолетовою, синьою, то 5-6 євро. Клієнтів знаходжу в основному на виставках. Багато замовляють із південних регіонів, у них через спеку сортова картопля швидко вироджується, тому вони потребують її більше. Чистий прибуток справа починає приносити лише на 2-й рік. За сезон можна заробити 15-20 тисяч".

Зараз ви читаєте новину «На продажу картоплі заробляють до 6 тисяч на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути