вівторок, 26 липня 2016 10:41

Мораторій на продаж землі подовжать ще на рік

Мораторій на продаж землі подовжать ще на рік

Заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення, яка діє до кінця 2016 року, подовжать і в 2017-му. Водночас планують створити ринок довгострокової оренди.

Про це в інтерв'ю "Новому времени" сказав міністр агрополітики та продовольства Тарас Кутовий.

"Я планую, що законопроект про обіг земель сільгосппризначення буде у Верховній Раді в робочому стані у вересні – на початку жовтня. І до кінця року в другому читанні закон має бути проголосований", – сказав Кутовий.

Міністр пропонує запровадити в Україні ринок довгострокової оренди земель сільгосппризначення, а також можливість перепродажу цієї оренди.

"Свого часу держава безкоштовно роздавала людям колосальний актив на мільярди доларів, який мав стати робочим капіталом і запустити інвестиції в галузь. Але через мораторій на продаж землі, через неможливість здійснення певних дій цей актив не працює. На мою думку, прямий продаж в існуючих умовах, при нинішньому складі Верховної Ради, в нинішньому суспільстві сприйнятий не буде. Яке сьогодні головне побоювання? Що скуплять землю за безцінь, користуючись тяжким становищем людей, які живуть у селах. Тому ми пропонуємо продавати не землю, а право на довгострокову оренду. Наприклад, на 49 років. За таких умов людина зберігає землю і отримує істотну суму. Пай нікуди не подінеться, але для агропідприємства з'являється довгострокова стабільність. А зараз, коли договори з фізособами укладаються на 7 років, компаніям важко планувати свої виробничі цикли, наприклад будівництво", – пояснив міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мораторій на продаж землі в Україні побив світовий рекорд

Також планують запровадити можливість застави права довгострокової оренди землі.

"У цьому випадку виграють і аграрії, і банки. Перші отримають доступ до дешевших кредитів, тому що другі отримають якісне забезпечення позик. Тоді, якщо фермер, який взяв у банку гроші під заставу прав оренди на землю, не може виконувати зобов'язання за кредитом, банк знаходить в системі ефективного власника і каже — у мене в оренді 2 тисячі гектарів, приходь і працюй. І повертає свої гроші таким чином. Коли з'явиться можливість продажу й застави прав оренди, запуститься механізм ціноутворення на землю, почне формуватися ціновий діапазон. І з цього діапазону ми будемо розуміти, росте у нас галузь чи ні. Якщо по базовому активу ціна зростатиме, значить, галузь росте, там є рентабельність", – наголосив Кутовий.

Нагадаємо, запровадити ринок землі Україна зобов'язалася в Меморандумі про співпрацю з МВФ. Водночас поки що немає необхідної законодавчої бази для повноцінного функціонування ринку землі, а також сформованого кадастру земель.

25 років в Україні діє заборона на продаж землі сільськогосподарського призначення, що на 2 роки довше попереднього світового рекорду - 23 роки діяв подібний мораторій у Бразилії. Запроваджений в Україні як тимчасовий 2001 року, його подовжували 7 разів — у 2004, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012 і 2015 роках.

Зараз ви читаєте новину «Мораторій на продаж землі подовжать ще на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути