понеділок, 22 липня 2013 10:06

Коваль-художник заробляє до 10 тисяч на місяць
13

Фото: Фото надане Андрієм Чепірдаком

Коваль з Ладижина на Вінниччині Андрій Чепірдак виготовляє мангали на замовлення.

"Ковальством займаюсь з 13 років. Останнім часом поряд із садовими меблями, альтанками, місточками люди часто замовляють мангали. Починав із простеньких, а зараз перейшов на більш серйозніші, із художнього погляду, роботи, - розповів Чепірдак. - Наприклад, мангал у вигляді корабля, порося, лебедя, дельфіна. Задуми висловлює клієнт. Ідеї, яких дуже багато, беруться з природи і моє завдання їх опрацювати. Роблю кілька варіантів ескізів, а замовник тоді вже обирає, що йому ближче до душі. Найчастіше виходять із поєднання вогню і води".

Виконані ковалем-художником мангали беруть на подарунки, замовляють на новосілля.

"Над серйозними роботами я працюю цілодобово. Скільки б там не було потрібно, можу кувати по 4-5 діб", - пояснює Чепірдак.

Усі роботи виконує вручну, без використання станків і штампів. Основні витрати йдуть на метал, вартість якого коливається в межах 6-8 грн. за кілограм.

"На один мангал іде від 200 до 400 кілограм заліза. Проблем із ним немає, платиш гроші - привозять прямо на виробництво. Використовую листи товщиною 3 і 4 міліметри. Для оформлення використовую ще дорогі вогнетривкі фарби, які витримують 700-800 градусів. Загалом, якщо це мангал-скульптура, то витрати на матеріали становлять близько 30 % від загальної вартості роботи. Якщо це щось простеньке, то частка матеріалів в ціні готового виробу становить до 80%. На прибори до мангалу, які можуть коштувати понад 3 тисячі гривень, матеріали обходяться у 100-200 гривень".

Пошуком клієнтів Андрій зараз особливо не переймається, знаходять самі. Беручи участь у фестивалях і виставках, добре зарекомендував себе і тепер має постійних замовників.

"Попит на мангали є в усі пори року, крім зими. Готовий мангали ми доставляємо до місця його постійного перебування і монтуємо, прикручуємо, інколи потрібно забетонувати, майданчик зробити. Буває, якщо виріб не великий і без складного монтажу, то висилаємо поштою. Найпростіший мангал з кованими ніжками і мінімум декору коштує 1 тисячу гривень. Скульптурні йдуть від 5 тисячі гривень. Є й за 15-20 тисяч. Все залежить від того, що людина хоче. На місяць коваль може заробити 10 тисяч гривень", - поділився коваль.

Зараз ви читаєте новину «Коваль-художник заробляє до 10 тисяч на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути