вівторок, 16 липня 2013 15:49

На продажі меду заробляють 1200 гривень за добу

Волинянка Олена Курченко із сином Романом займаються бджільництвом, мають 80 вуликів бджіл. Продають мед на ярмарках та фестивалях. За один фестиваль можуть заробити до 1200 гривень.

"Продаю прополіс, мед, медовуху та воскові свічки, - говорить жінка. - Прополіс по 15 гривень 200-грамова баночка, така ж кількість меду - 20 гривень, літр меду - 70, 3 літри - 210. Мед гречаний. Ми самі з села Піски Горохівського району. Маємо гектар городу, сіємо гречку, вивозимо на неї вулики. Медовуха - це настоянка меду на травах: липі, акації. Вона бродить, як вино, і рік відстоюється в дубових бочках. Продаємо по 5 гривень за келишок. Воскові свічечки за 5 гривень штуку віддаємо. Щоб їх зробити, треба розтопити віск, форму взяти, стаканчика купити, залити й вийняти".

 

Доглядати за бджолами досить затратно й займає багато часу.

"Один вулик без бджіл - 800 гривень. Купити рій - 500 гривень. За зиму їх багато помирає, треба навесні оновлювати пасіку", - уточнила Курченко.

Багато витрат іде на тару для меду.

"200-грамова банка 8 гривень коштує, літрова - 6, кришка - гривню. Бочка дубова для медовухи - 500 гривень. Її можна тільки тільки в таких бочках або в нержавіючій посудині. Бо в оцинкованій посудині це буде хімія, треба, щоб у натуральній було", - зазначила жінка.

Спочатку жінка з сином їздила на ринки та ярмарки збувати товар.

"На ярмарках не дуже вигідно продавати, - розповідає Курченко. - Там стоять по десятку медівників, то продаси за день банку-дві меду та й все. Ми їздимо на ярмарки в Радивилів, Лопатин, Радехів та Демидів".

Останні два роки почали возити товар на фестивалі.

"Зазвичай місце на фестивалі коштує 50 гривень на два дні. Минулого року на Підкамені у Львівській області було не прибутково, бо почався дощ. А от на Заході, теж на Львівщині, молодь гуляла до ранку. Ми за добу чистими 1200 гривень заробили. Це при тому, що навіть не медовухи, а самого меду більше продали", - хвалиться Курченко.

Але люди все менше їдять натуральні продукти, переходять на магазинну "хімію",скаржиться жінка.

Зараз ви читаєте новину «На продажі меду заробляють 1200 гривень за добу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути