вівторок, 29 січня 2013 11:45

"Газпром" загрався у гру безкомпромісності - експерт

"Газпром" загрався у гру безкомпромісності - експерт
Фото: telegraf.com.ua

Штрафом на $7 млрд для України за недобір газу "Газпром" намагався зашкодити підписанню контракту з Shell.

Таку думку висловив президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук у ефірі Українського радіо.

"Скоріше за все, "Газпром" спробував психологічно вплинути на Україну і, мабуть, на Європу в цілому. Ця цифра була надіслана в Україну за день до підписання контракту про розподіл продукції при видобутку газу компанією Shell. Не виключаю, що це було бажання зашкодити підписанню цього контракту", - сказав Тодійчук.

За його словами, "Газпром" "загрався у гру безкомпромісності".

"Ми пам'ятаємо, скільки разів українська сторона просила сісти за стіл переговорів і переглянути умови контракту. "Газпром" був невблаганний. Але сьогодні побачив, що найбільш прибутковий ринок може бути втрачений", - зазначив Тодійчук.

Експерт вважає, що у цьому питанні є і геополітична гра.

"Для України дуже важливий 2013 рік, тому що 25 лютого буде саміт Україна-ЄС, де має визначитися більш-менш остаточно вектор нашого подальшого розвитку та інтеграції. Тому є бажання "Газпрому" загнати нас у Митний союз. Також є бажання отримати контроль над українською газотранспортною системою. Вони називають її купою брухту, але ведуть боротьбу за неї до останнього. Не виключаю, що в когось визріла стратегія: виставивши такі штрафні санкції, Росія може не заплативши ані копійки у компенсацію своїх збитків отримати ГТС України", - пояснив Тодійчук.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" загрався у гру безкомпромісності - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути