пʼятниця, 30 березня 2012 14:19

"Газпром": Ми на початку великого шляху позбавлення від транзиту Україною

"Газпром": Ми на початку великого шляху позбавлення від транзиту Україною
Сергей Куприянов: "Газпром" перебросит транзит на дочернюю компанию "Белтрансгаз" и новые морские газопроводы. Фото: gazprom.ru

Заступник голови НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун сьогодні підтвердив, що "Газпром" майже в два рази знизив використання української "труби" для транзиту газу в Європу.

"Минулої доби недопоставка зі Сходу щодо планових показників становила 180 мільйонів кубаметров, цієї доби - 200 мільйонів кубометрів. Напевно, це пов'язано з тим, що Європі зараз не потрібні такі обсяги", - сказав він журналістам.

За його словами, плановий показник прокачування за останню добу становив близько 400 млн куб. м. Він не зміг відповісти, яке скорочення прокачування газу щодо планових показників спостерігалося в цілому за останній місяць.

У відповідь на цю заяву офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов прокоментував журналістам, що "це поки тільки перші результати, ми на початку великого шляху з перерозподілу обсягів транзиту газу з території України на користь нашої дочірньої компанії "Белтрансгаз" і нових морських газопроводів".

Нагадаємо, з кінця лютого почалося помітні зміни у завантаженні транзитних газопроводів, які качають російський газ до Європи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будівництво LNG-терміналу в Україні оцінили у 846 мільйонів євро

Виріс обсяг прокачування газу по газопроводу "Ямал-Європа" і "Північний потік", а транзит до країн західної та центральної Європи з ужгородському коридору української ГТС істотно знизився. За підсумками березня 2012 у порівнянні з березнем 2011 року відбулося зниження завантаження на 47%.

Змінюється і вага двох транзитних коридорів в експорті "Газпрому". Якщо в березні 2011 року середньодобовий транзит газу по "Ямал-Європа" (75 млн куб. м) були в три рази менші, ніж ужгородські поставки, то цього березня поставки по північному коридору (94 млн куб. м) лише на 24% нижчі, ніж український транзит.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром": Ми на початку великого шляху позбавлення від транзиту Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути