пʼятниця, 30 вересня 2016 15:10

Експерт розповів, як українській економіці увійти до п'ятірки лідерів Європи

Експерт розповів, як українській економіці увійти до п'ятірки лідерів Європи

Українська економіка може увійти до п'ятірки найсильніших у Європі. Для цього є необхідні природні і людські ресурси, однак не вистачає правильних реформ.

Про це заявив Gazeta.ua голова Комітету економістів України Андрій Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія витримає максимум до 2018 року. Далі настане комплексний колапс — експерт

"Ми можемо стати новою Німеччиною. За набором ресурсів, які є на території - земля, її надра, ліс, вода, наукові та інтелектуальні, Україна має бути в п'ятірці економік Європи. Німеччину вже не наздоженемо, Велику Британію, Францію та Італію — також. А п'яте місце повинна посісти українська економіка. Результату можна досягти за 15 років. Для цього треба робити все з точністю до навпаки до того, що робить українська влада, - переконує експерт.

Головним завданням влади економіст називає реформи детінізації економіки. Першочергово — зміну системи розподілу бюджетних коштів. На місцях має лишатись 80% зборів, до центрального бюджету надходити не більш як 20%. Зараз — навпаки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "За 5 років український бюджет можна збільшити у 7 разів" - економіст

"Якщо не змінити співвідношення бюджетів 80 на 20 — детінізації не відбудеться. Якщо місцева влада не буде зацікавленою, щоб на їхній території розвивали підприємства, створювали робочі місця, щоб зарплату не виплачували в конвертах, то гроші з тіні не вийдуть, - переконує голова Комітету економістів України. - За зміни системи розподілу бюджету місцеві органи влади отримають нову мотивацію. Замість простягати руку в Міністерстві фінансів - матимуть один-два основних податки. Краще контролюватимуть витрати. Якщо міський бюджет передбачав відремонтувати школу №5, а в поліклініці №3 встановити нове обладнання, то мешканці самі бачитимуть, роблять ремонт чи монтують обладнання. Центральний бюджет країни люди проконтролювати не можуть. Не знають, куди міністр спрямовує сотні мільйонів гривень одним розписом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт: у тіньовій економіці України перебуває 2 трильйони гривень

Експерт переконаний, що на місцях мають лишатися два основних податки — на прибуток підприємств і доходи приватних осіб.

"Функція мера зараз головна — не сприяти підприємцям на своїй території. А приїхати до Міністерства фінансів і випросити для своєї території більше коштів із центрального бюджету. Маємо кардинально змінити бюджетне співвідношення 80/20 хоча б 50/50, залишати місцевим органам влади хоча б один-два з основних податків. У нас є чотири основних податки: на додану вартість, на прибуток підприємств, єдиний і на доходи фізосіб. Я би залишав на місцях мінімум два. Податок із прибутку підприємств - тоді б керівники громад були зацікавлені в прибутковій роботі підприємства. І податок на доходи фізичних осіб. Тоді б кожен мер чи керівник території мав мотивацію, щоб на його території жило більше людей, отримували якомога вищу білу зарплату і платили з неї податки", - переконує експерт.

Повне інтерв'ю з Андрієм Новаком читайте в журналі "Країна" №37 (340) за 29 вересня 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як українській економіці увійти до п'ятірки лідерів Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути