четвер, 29 вересня 2016 18:10

Росія витримає максимум до 2018 року. Далі настане комплексний колапс — експерт

Росія витримає максимум до 2018 року. Далі настане комплексний колапс — експерт

Динаміка української та російської економіки — прямо протилежна. Україну підтримує весь цивілізований світ, до Росії застосовують санкції. Тому українська економіка вже зростає, російська продовжує падіння.

Про це заявив Gazeta.ua голова Комітету економістів України Андрій Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "За 5 років український бюджет можна збільшити у 7 разів" - економіст

"Українська економіка 2016 року зупинила падіння, далі буде зростання. У Росії тенденція зворотна — падіння ВВП продовжуватиметься. Вони не можуть залучати кредитний ресурс, через що змушені витрачати резерви зі своїх фондів (Фонд національного благополуччя і Резевний. — GAZETA.UA). За оцінкою російських економістів, перший фонд вичерпається наприкінці 2016-го, другий — на початку 2018-го. Росія витримає тиск санкцій і низької ціни на енергоресурси максимум до 2018-го. Далі економіку чекає серйозний колапс. Полягатиме в стрімкій девальвації рубля і невиконанні бюджету. Росіяни вже його відчувають. Бо влада зменшує витрати на армію в умовах війни. За колапсом буде соціальний зрив. У формі палацового перевороту або народної революції. Обидва варіанти їхня історія знала. Питання тільки в тому, що відбудеться швидше", - зазначив експерт.

Голова Комітету економістів України переконаний, що тіньова економіка в Росії більша, ніж в Україні.

"Як це не дивно, структура російського ВВП набагато бідніша, ніж українського. Там основний ресурс - видобуток та продаж газу й нафти. Ми знаємо, що на всьому пострадянському просторі газовий бізнес - це бізнес президентів. Це найбільше використання офшорних схем. Усе проганяється через офшорні компанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт: у тіньовій економіці України перебуває 2 трильйони гривень

У Російської Федерації є офіційний військовий бюджет. Неофіційний - ще на 50% більший за офіційний. Це кошти, які не фіксуються в їхній бюджетній системі. Звідки вони можуть взятися? Зокрема з тіньового обороту. Росіяни приховують реальний масштаб мілітаризації: яке у них озброєння, скільки його. Частково через те, що приховують реальне фінансування. Якщо є можливості ще 50% додавати до офіційного фінансування величезної армії, значить тіньовий оборот там суттєвий. Близько 60% у тіні. Більше жодна економіка не витримає.

До рівня росту ВВП 2012 року українська економіка повернеться за 5 років, переконаний Андрій Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Важлива не сума траншу МВФ, а відновлення співпраці - економіст

"Економіка будь-якої країни розвивається по синусоїді. В Україні спад ВВП почався з другої половини 2012 року. Якби не війна, ми досягли би дна у 2014-му. А так спад тривав до 2016-го. Тепер почнеться підйом. Питання в тому, якими темпами. Кабінет міністрів прогнозує ріст ВВП у 2017 році на рівні 3%, світові фінансові установи дають 1,5-2%. Якщо економіка ростиме на 2% щороку, то до рівня 2012 року повернемося за 5 років. Темпи росту на рівні 2-3% не відчує ніхто", - запевняє експерт.

Повне інтерв'ю з Андрієм Новаком читайте в журналі "Країна" №37 (340) за 29 вересня 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Росія витримає максимум до 2018 року. Далі настане комплексний колапс — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути