вівторок, 09 лютого 2016 17:52

Експерт розповів про ризики купівлі квартири у кризу

Експерт розповів про ризики купівлі квартири у кризу
realty.obozrevatel.com

Покупці квартир неуважно вивчають договори і пізно розуміють, що вклали гроші у проблемне будівництво. Про це кореспондентові Gazeta.ua розповів юрист громадської організації Асоціація інвесторів України Олександр Босенко.

Квартири в столиці подешевшали, але тільки в доларовому еквіваленті. Забудовники активніше шукають покупців на квадратні метри, але готових до серйозної покупки на ринку вкрай мало. Паралельно з привабливими пропозиціями зростають і ризики втрапити в будівельну аферу.

Найчастіше інвестори "купуються" на дешеві квадратні метри. Щотижня до асоціації приходить 2-3 постраждалих інвестори.

"Скаржаться найчастіше на затримку будівництва. Нещодавно прийшли інвестори, що вклали гроші в квартиру в будинку ЖК "Совські ставки". Будинок мали ввести в експлуатацію у четвертому кварталі минулого року. Фактично зараз його шанси на добудову примарні. Інвестори будуть пробувати змінити квартиру на житло в іншому об'єкті забудовника, який теж ще не готовий і добудується, найімовірніше, із затримками, але буде шанс отримати реальне житло", – говорить Босенко.

За його словами, в Україні оформити на 100% легальне будівництво майже неможливо.

"Така система. Документи зазвичай оформлені на 90-95%. Поруч з тим є проблемні забудовники, які майже ніколи не доводять об'єктів до кінця. Найчастіше вони будують житло в економ-класі. У Києві таких відсотків 60-70% серед житла бюджетного класу", – зауважує експерт.

Щоб не втрапити в кабалу, треба уважно читати договір і радитися з юристом.

"Рекомендую перевірити Держреєстр речових прав на нерухоме майно. Якщо забудовник не виконав свої зобов'язання по іпотеці чи по кредиту, то банк має право забрати в майбутньому цю квартиру. Вивчайте договори. Зверніть увагу на те, як у ньому прописана матеріальна відповідальність сторін - як ваша, так і забудовника. У 95%, а то й більше, ніякої матеріальної відповідальності забудовник не несе", – зауважує юрист.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів про ризики купівлі квартири у кризу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути