Ексклюзиви
вівторок, 10 січня 2017 15:41

Експерт розповів, чому дорожчає долар

Експерт розповів, чому дорожчає долар
Корреспондент.net

На аукціоні Національний банк продав $55 млн за курсом 27,05 грн за долар. Це задовольнило 87% заявок. Попри те, що регулятор продавав валюту, офіційний курс гривні зріс з 27,02 грн за долар у п'ятницю, 6 січня, до 27,25 грн. У подальшому гривня і далі знецінюватиметься. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ.

"Національний банк не ставить за мету зміцнити гривню. Девальвація йому на руку. За її рахунок латають дірки в бюджеті. Влітку, коли гривня почала зміцнюватися, регулятор вийшов з інтервенціями і не дав курсу зміцнитися. Він приводить курс національної валюти до тих показників, які забезпечать необхідні надходження до бюджету в гривні. Зараз бюджет зріс, а економіка - ні", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як українці обходитимуть обмеження Нацбанку на розрахунки готівкою

За його словами, гривню і далі опускатимуть до тих показників, які забезпечать бюджету необхідний гривневий дохід. Крім цього, на курс гривні тиснуть сезонні фактори.

"Сезонні чинники лише збільшують амплітуду коливань гривні. Зараз вони несприятливі. Триває закупівля енергоносіїв. На зовнішніх ринках нестабільна ситуація. Це посилює тренд на девальвацію. Свою роль зіграла націоналізація Приватбанку. Люди почали забирати кошти з банку. З ними пішли на валютний ринок", - говорить Олексій Кущ.

Увечері 18 грудня уряд і Рада нацбезпеки та оборони прийняли рішення націоналізувати Приватбанк. Він перейшов у власність держави.
Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чому дорожчає долар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути