пʼятниця, 23 грудня 2016 07:55

"Ішли в Європу, а прийшли в Росію"

Увечері 18 грудня уряд і Рада нацбезпеки та оборони прийняли рішення націоналізувати Приватбанк. Він перейшов у власність держави.

Необхідно було забезпечити стабільність банківської системи і захистити гроші майже 20 млн клієнтів банку, пояснив прем'єр Володимир Гройсман. 20 грудня Верховна Рада внесла зміни до закону "Про банки і банківську діяльність". Запровадила 100% гарантування вкладів клієнтів Приватбанку.

Банк обслуговував більш як 3 млн пенсіонерів, 500 тис. студентів і 1,6 млн соціально незахищених. Також там відкриті понад 3,5 млн зарплатних рахунків. Обслуговувалися понад 500 тис. підприємців.

Держава планує виділити на порятунок Приватбанку 148 млрд грн. Кожному українцю ця націоналізація обійдеться у 3474 грн.

— Після націоналізації Привату половина банківського ринку опинилася під контролем держави. Йшли в Європу, а прийшли в Росію. Тільки там подібна ситуація. Матимемо державну банківську систему з домішками російських і кількох західних установ, — каже 40-річний Олексій Кущ, радник президента Асоціації українських банків.

Хто винен у ситуації з Приватбанком?

— Останні три роки банки працюють у складних умовах: знецінення гривні майже втричі, втрата активів, паніка, інфляція до 44 відсотків, падіння економіки майже на 20 процентів.

У Приватбанку були такі ж негаразди, як і в решти. Збільшилася кількість проблемних кредитів. Люди почали забирати депозити. Фінустанова втрачала капітал. Що більший банк, то серйозніші ці проблеми.

Чи будуть кримінальні справи проти акціонерів?

— Уже лунали заяви, що не буде. "Дірка" в 148 мільярдів гривень — умовна. Скоріше, йдеться про десятки мільярдів.

Де візьмуть гроші для порятунку установи?

— Держава вносить у статутний капітал облігації внутрішньої позики. Потім їх хтось купує. Ніхто, крім держави, на це зараз не здатний. Облігації розраховані на 30 років. Жоден інвестор у таке не вкладатиметься. Їх придбають державні банки або Національний банк. У бюджеті коштів немає. Напевно, гроші друкуватимуть.

Чому Міжнародний валютний фонд, уряди США і Британії підтримали таке рішення?

— Вони підтримали не сам факт націоналізації. А те, що прийняли хоч якесь рішення. Йшла інформаційна атака на банк. Лунали заяви, що там великі проблеми. Ситуацію розхитували. Тож міжнародні інвестори занервували.

Як оцінюєте заяви про об'єднання Привату з Ощадбанком?

— Об'єднати їх неможливо. Мають різну структуру, рівень розвитку технологій. Подібні заяви виглядають як спроби заспокоїти людей. Показати, що в держави є стратегія. Ще кажуть, що Приватбанк розділять на три установи. Насправді в держави немає плану. Рішення приймаються ситуативно, без серйозних економічних обґрунтувань.

Що буде з Приватбанком?

— Поступово кількість відділень зменшуватиметься. Зручні сервіси згортатимуть. Бо системи, як Приват 24, працюють добре тільки в умовах приватного банку. Малий і середній бізнес підуть із цієї фінустанови. Бо державним банкам довіряють менше.

Інші фінустанови теж мають електронні системи. Чому вони не популярні?

— Приватбанк виник 1992 року. Розробив потужні технології. Вкладав у них більше за інших. Не боявся захищати своїх клієнтів від податківців. Тільки Приватбанк запустив послугу, коли картку можна поповнити з будь-якої точки країни. Навіть не маючи при собі цієї картки. Все це робилося через систему банківських терміналів. Жодна інша установа зараз не вкладатиме гроші в подібні технології.

Коди доступу передали добровільно

— Переважна більшість експертів вважають, що націоналізація Приватбанку — це правильний крок, — каже політичний експерт Тарас Чорновіл, 52 роки. — Але є Юлія Тимошенко. Вона єдина заявляє, що це — пограбування. Її істерика зрозуміла: у неї падає рейтинг.

Понад рік тому вперше підняли питання націоналізації Приватбанку. Говорили, що вона повинна пройти за згодою з інвестором. На той момент ситуація не дозволяла зробити так. А за останній тиждень Міністерство фінансів, Національний банк та інвестори Привату дійшли згоди, що той — приречений. Немає іншого шляху, окрім націоналізації.

Одна з причин, чому вона не відбулася рік тому, це коди доступу. Якщо їх не передадуть добровільно, оперативною системою банку неможливо буде користуватися. Тобто структура розвалилася б. А Приват — найбільший банк країни. Він потягнув би за собою всю фінансову систему.

Зараз ви читаєте новину «"Ішли в Європу, а прийшли в Росію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути