вівторок, 27 березня 2012 13:47

Банкіри поскаржились Януковичу на Арбузова: Ризик девальвації посилюється

Банкіри поскаржились Януковичу на Арбузова: Ризик девальвації посилюється
Президент АУБ Олександр Сугоняко: Компетентність керівництва НБУ поставлено під сумнів. ФОто: file.liga.net

Асоціація українських банків (АУБ) звернулася до президента Віктора Януковича з аналізом діяльності Національного банку України (НБУ) у монетарній та регуляторної політики за 2011 рік.

У проведеному банкірами аналізі сказано, що поза увагою керівництва Нацбанку в минулому році був розвиток національного господарства, кредитування вітчизняного виробника і сприяння поліпшенню платіжного балансу.

У монетарній політиці, зазначає АУБ, затискаючи ліквідність з метою поточного утримання обмінного курсу та інфляції, НБУ втратив почуття міри, яке завдало відчутного удару по економіці і банківській галузі, зокрема, негативно відобразилося на ліквідності, процентних ставках по депозитах і кредитах і на обсягах кредитування, і відповідно призвело до уповільнення економічного зростання в кінці 2011 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні курс євро виріс на 9 копійок, долар продають по 8 гривень

На думку АУБ, НБУ також здійснив помилки, провівши "паспортизацію" валютно-обмінних операцій, посиливши вимоги до ідентифікації банками своїх клієнтів, заявивши про наміри використання в розрахунках та валютних резервах російських рублів, а також про наміри випустити "золоті сертифікати" і золоті інвестиційні монети.

У листі зазначено, що низка проаналізованих дій НБУ "формує істотний девальваційний потенціал, відкладений у часі".

"Наведений аналіз ставить під сумнів професійну компетентність нинішнього керівництва НБУ і його здатність виконувати покладені на нього конституційні функції і обов'язки, особливо в контексті сучасних проблем і небезпечних викликів, породжених затяжним фінансово-економічною кризою в країні та світі", - підкреслили в АУБ.

Зараз ви читаєте новину «Банкіри поскаржились Януковичу на Арбузова: Ризик девальвації посилюється». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути