Ексклюзиви
четвер, 28 липня 2016 18:38

Переселенці платитимуть податок на житло, що лишилось на непідконтрольній території

Переселенці платитимуть податок на житло, що лишилось на непідконтрольній території
ria.ru

З 1-го липня по 28-е серпня українці мають сплатити податок на нерухомість. Платити за майно повинні й переселенці. У разі несплати, органи фіскальної служби можуть нарахувати штраф.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповіла Аліна Карпенко, заступниця директора юридичної компанії "Альт-Брайєр".

"Державна фіскальна служба має право стягувати з переселенців податок на нерухомість. Незалежно від того, чи живе людина в конкретному будинку, чи ні. Податок стягується саме з її майна. Квитанції приходитимуть не за місцем реєстрації, а за місцем проживання. Тобто, на ту адресу, яка вказана в довідці переселенця", - розповіла юристка.

Якщо будинок був зруйнований чи пошкоджений у ході бойових дій, стихійних лих чи інших форс-мажорних обставин, людина може не сплачувати за нього податок.

"Для цього потрібно звернутися до органів місцевого самоврядування й повідомити про стан помешкання. У Луганській і Донецькій областях на українській території є міські ради, які "переїхали" з окупованих територій. Вони приймають рішення, на підставі якого людина не повинна платити цей податок. Це підтвердження потрібно віднести у фіскальну службу", - пояснила Аліна Карпенко.

У разі подальшого непорозуміння, варто подавати до суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За жодним громадянином України немає такого контролю як за переселенцем - юрист

Податок на нерухомість розкритикували правозахисники та юристи, які займаються питаннями переселенців. Кажуть: такі дії - цинізм з боку держави.

"Виходить таке протиріччя: людей на неконтрольованій території держава не захищає, але вимагає виконувати обов'язки. Це суперечить не лише Конституції України, але й міжнародним зобов'язанням", - вважає Наталія Целовальниченко, адвокат Луганської правозахисної групи.

Правозахисники вказують на неефективний і непрозорий механізм визначення розміру податку й перевірки стану нерухомості.

"Якщо держава вимагає від людини сплатити податок на нерухомість, то вона повинна провести моніторинг - перевірити чи існують взагалі ці об'єкти. Не за реєстром на папері, а в дійсності. Адже багато нерухомості просто зруйновано. Людина не може цим майном навіть скористатись, а держава вимагає ще й платити за нього", - додала адвокат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 історій переселенців, які відкрили власний бізнес після переїзду

"Також питання: яким чином місцева влада збирається визначати розмір податку на непідконтрольній території? Куди підуть ці гроші? Як прописувались місцеві бюджети? Наступне питання: як шукатимуть власників житла, якщо вони давно там не проживають? Не всі переселенці оформлювали собі статус внутрішньо-переміщеної особи. Питань багато, а чіткого механізму немає", - відзначила Наталія Целовальниченко.

Нагадаємо, 1 липня почали діяти нові правила оподаткування нерухомості. Оподатковуються квартири, загальна площа яких перевищує 60 квадратних метрів і будинки — понад 120. Із квартири на 70 "квадратів" доведеться заплатити за 10 метрів. Якщо нерухомість менша за 60 квадратних метрів, податок не стягується. Так само з будинком. За дім площею 125 "квадратів" платитимуть за 5 понаднормових метрів. Платити потрібно на рахунок тієї ради, де розташована нерухомість.

Зараз ви читаєте новину «Переселенці платитимуть податок на житло, що лишилось на непідконтрольній території». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути