Ексклюзиви
пʼятниця, 15 липня 2016 06:10

Податок на нерухомість почнемо платити з наступного року
3

Керівник правового комітету Асоціації фахівців із нерухомості Юрій Піта: îСтавка податку може бути від 0 до 41,34 гривні за квадратний метрî
Фото: ФОТО З САЙТА www.yuriy.pita.asnu.net

— 1 липня почали діяти нові правила оподаткування нерухомості. За ними платитимемо з наступного року. Зменшилася площа житла, з якої податок не беруть. Зросли ставки, — розповідає 39-річний Юрій Піта, керівник правового комітету Асоціації фахівців із нерухомості. — Платіжки на сплату податку почнемо отримувати з 2017-го.

Хто визначає ставки податків?

— Їх розмір встановлюють міські та сільські ради. Ставка може бути від 0 до 41,34 гривні за квадратний метр на рік. Її вираховують від мінімальної зарплати у відсотках. Беруть від 0 до 3 процентів за "квадрат". У Харкові та Запоріжжі — 2 відсотки, в Києві й Дніпрі — 1, а найнижча серед обласних центрів у Кропивницькому (колишній Кіровоград. — ГПУ) та Одесі — 0,1 відсотка.

Платити доведеться всім?

— Оподатковуються квартири, загальна площа яких перевищує 60 квадратних метрів, і будинки — понад 120. Із квартири на 70 "квадратів" доведеться заплатити за 10. Якщо нерухомість менша за 60 квадратних метрів, податок не стягується. Так само з будинком. За дім площею 125 "квадратів" платитимуть за 5 понаднормових метрів.

Для великого житла діють інші ставки. Власники квартири понад 300 метрів та будинків більш як 500 муситимуть додатково заплатити фіксовану суму — 25 тисяч гривень на рік. Якщо у сім'ї житло поділене на кількох власників, частки зареєстровані в документах на право власності і розмір цих часток не перевищує 60 кв. м для квартир та 120 для будинків та 180 для квартир та будинків разом — то так, платити не треба. Реєстрація тут не має значення.

Як рахуватимуть податок власникам кількох помешкань?

— Площу всієї нерухомості, що належить одній особі, плюсують. Від суми віднімають пільгові квадратні метри — 60. Вони не оподатковуються. За решту необхідно платити. Аналогічно з будинками. Якщо ж людина має і квартири, і будинки, то не оподатковуються 180 квадратних метрів.

Якщо сім'я має велику квартиру, приміром, на 230 "квадратів", і вона поділена на п'ятьох власників, вони не платитимуть податок на нерухомість.

Яка процедура оплати?

— Повідомлення із сумою надходить за місцем реєстрації. Платити потрібно на рахунок тієї ради, де розташована нерухомість. Якщо квартира в столиці — до Київської міської та сільської, де є дача.

Якщо в одній сім'ї і чоловік, і дружина мають окрему нерухомість?

— Податок нараховують на кожного власника окремо. Кожен може володіти кількома квартирами та будинками й користуватися пільгами.

За сараї, погреби, гаражі — теж потрібно платити?

— Так, але податок менший — за ставками для нежитлової нерухомості. Кожна місцева рада встановлює їх окремо. 2016-го за гаражі в Києві платитимуть 13 копійок на рік за квадратний метр.

Звідки фіскали беруть інформацію про квадратні метри українців?

— Податок нараховують за даними електронного реєстру прав власності на нерухомість. Вносити їх у комп'ютер почали з 2013 року.

Що робити, коли прийшла платіжка з неправильними даними?

— Писати скаргу до вищої податкової адміністрації. Зазначити, з чим саме не згодні, й надати докази. Наприклад, неправильно порахована площа чи ставка податку. До скарги слід додати документи, що доводять вашу правоту. Також можна готувати позов до суду. Мито в цьому випадку не стягується. Але треба бути впевненими у своїй правоті й мати беззаперечні докази. Суд може затягтися на кілька місяців. У цей час податок не сплачується. Але якщо виграє податкова, то вона може нарахувати штраф і пеню за невчасну сплату.

Що буде, якщо ігнорувати податок на нерухомість?

— Із дня отримання повідомлення його потрібно сплатити протягом двох місяців. Якщо затримка до 30 днів — штраф 10 відсотків суми боргу. Якщо довше — 20 відсотків. Також нараховується пеня. Зараз це 0,05 відсотка загальної суми за кожен день прострочки.

Хто має пільги?

— Дитбудинки сімейного типу, гуртожитки, кіоски, промислові цехи, ангари, споруди сільськогосподарських товаровиробників.

Від сплати податку звільняють дітей — сиріт і позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, яких виховують одинокі матері чи батьки. Але не більше одного об'єкта на дитину.

Місцева влада може встановлювати категорії громадян, які звільняються від податку. В Києві це — інваліди, учасники АТО та члени їхніх сімей, члени сімей героїв Небесної сотні.

Як цей податок вплине на вартість оренди житла?

— Додаткові витрати власники перекладуть на квартиронаймачів. Орендна плата зросте. Але сума податку — не надто велика. Приміром, у Києві з кожного зайвого квадратного метра — 12 гривень 18 копійок на рік.

Коротко

2016 року власникам об'єктів нерухомості надіслали близько 400 тис. податкових повідомлень-рішень на загальну суму понад 200 млн грн. Найбільше нарахували в Києві — 19 млн грн, Хмельницькій — 14 млн грн й Івано-Франківській областях — 11 млн грн. На 4 липня із загальної суми заплатили 14 млн грн.

Вінницька міська рада дозволила не платити податку на нерухомість отримувачам субсидії. Така пільга застосовується лише для одного будинку чи квартири.

50,5 мільйона гривень податку на нерухомість сплатили фізособи 2015 року. Найбільше коштів зібрали в Івано-Франківській області — 2,1 млн грн і в Києві — 1 млн грн. 2016-го обсяг податку з фізосіб планують підвищити до 862 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Податок на нерухомість почнемо платити з наступного року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути