понеділок, 01 серпня 2016 20:58

"На нас вийшли десятеро, положили сімох" - командир про ближній бій

"На нас вийшли десятеро, положили сімох" - командир про ближній бій

"Бойовики зазнають великих втрат через власні помилки". Таку думку в інтерв'ю журналу "Країна" висловив командир роти 53-ї бригади 48-річний Олег з позивним "Боцман", згадуючи ближній бій з бойовиками у селищі Зайцевому на Донеччині. Він і зараз продовжує тримати оборону на цій ділянці.

"30 березня цього року заїхали в Зайцеве. Сепари проґавили нас. Ми заходили тихенько, невеликими групами. А 2-го квітня вже був перший бій. Важкий, бо відстань до противника невелика - 120-150 м. Пацани заїхали молоді, без бойового досвіду. У цьому бою три наші блокпости сепари взяли у напівкільце. Серед наших були троє поранені. Нічого, витримали. Шість годин тривав бій. Десь на четвертій годині я зрозумів, що ми вистоїмо. Пишаюсь хлопцями", - розповідає командир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На нас суне справжня орда" - комбат

За його словами, молоді бійці гідно витримали свій перший ближній бій.

"Це був не обстріл, а саме ближній бій, бо прямий контакт. Живі сили противника - піхота - вирушили на наші позиції, тобто пішли в атаку. Використовували гранатомети, кулемети, підствольники тощо. На той момент я не міг підтримати хлопців більш крупним калібром, окрім АГС (гранатомети - ред.), тому що тривав бій по всіх ділянках. Противник дуже наблизився. Потім були майже щоденні бої. За цей час п'ятеро 200-х (загиблих - ред.) і дев'ятнадцять 300-х (поранених - ред.) у роті. Але з того боку були більші втрати, ми отримали підтвердження. Якось вони намагались прорватись на БМП. Але мої хлопці прийняли гарну оборону. Інакше в принципі бути не могло, бо оборонятись завжди легше. Ми готові, знаємо орієнтири", - згадує "Боцман".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: При наступі з будь-якого боку втрати будуть неймовірні - комбат

Командир вважає, що у бойовиків дивна тактика ведення бою.

"Я дивуюсь противнику. Не хочу сказати, що він поганий. Вони теж вчаться, теж воюють. От сьогодні вони почали обстріли, отримали у відповідь через власну дурість. У соцмережах пишуть, що їх загинуло стільки-то. І все одно наступного дня вони знову лізуть і починають обстріли. У мене таке враження, що там у них стоїть якийсь загранотряд. Ми провели жорсткий бій у відповідь на їх стрілянину. А наступного дня вже до противника у нас відстань була в одній ділянці до 80 м. І хлопці чули, як у них на цьому посту самі же сепари другого давили, щоб не відкривав вогонь. Казали: "Ти хочеш, щоб було як вчора?" і в такому дусі", - каже командир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бояться, відмовляються йти в атаку" - комбриг Віктор Ніколюк про російську армію

"14 червня близько 10 осіб тупо відкрито пішли на наші позиції, почали обстрілювати. Одного нашого поранили. У відповідь (ЗСУ відкрили вогонь - ред.) їх там залишилось семеро лежати. І лише на третій день вони забрали своїх людей. Або їх погнали, або вони обкололись чимось і пішли. Інакше я цього не розумію. Отака війна. Противник серйозний. Видно, що вчиться, окопується. Корегування вогню у них хороше. Тому їх недооцінювати не можна. Бо шапками закидаєш, і сам від цього згинеш", - зазначає комроти.

Повну версію інтерв'ю про оборону Зайцевого, настрої бойовиків та українських військових, а також захоплених у полон сепаратистів читайте у найближчих номерах журналу "Країна" та стежте за анонсами на Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «"На нас вийшли десятеро, положили сімох" - командир про ближній бій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути