вівторок, 29 грудня 2015 15:24

"Бояться, відмовляються йти в атаку" - комбриг Віктор Ніколюк про російську армію

"Бояться, відмовляються йти в атаку" - комбриг Віктор Ніколюк про російську армію
фото: Ельдар Сарахман

Російські військові та ополчення все більше розчаровуються в так званих "народних республіках" і не хочуть воювати. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів командир 92-ї окремої механізованої бригади ЗСУ Віктор Ніколюк.

"Вони вже самі бачать, що незрозуміло за що воюють", - зазначає Ніколюк

За словами командира, настрої та психологія терористів все більше змінюються.

"Там воюють такі ж живі люди. Несуть втрати, бояться, відмовляються йти в атаку. Ті ж самі росіяни, коли їх роту трошки налупасиш, повністю відмовляються вперед. Вже багато випадків таких знаємо. Ми вийшли, спрацювали артилерією. Близько 60% їх роти поклали. Вони відмовилися виходити. Всі додому захотіли. Так часто трапляється - поперли купою, отримали, пішли назад побиті, - з посмішкою розповідає "Вітер". - Раніше були ідеї: "укрофашисти", "бандерівці їдять дітей", вічна казка про розіп'ятого хлопчика, що ми п'ємо кров. Але вони бачать, що ми абсолютно нормальні. І розчаровуються".

Нещодавно бойовики зайняли населений пункт Комінтерново, який знаходиться недалеко від Маріуполя.Полковник впевнений, що наші бійці дадуть їм відсіч.

"Наші великі програші - це російська маса. Матушка Росія - неосяжна. Україна та Росія - це як Давид і Голіаф. Але все-таки ми переможемо. Я впевнений у наших людях. У нашій зброї, і техніці", - стверджує Ніколюк. - Здавати міста вже ніхто не буде. І до Маріуполя ніхто не дійде".

За його словами, перевага російських військ перед українськими - це більша кількість солдат та знецінене ставлення до них з боку керівництва.

"Росія брала масою. Вона і зараз так робить. У них принцип Жукова: "баби ще народять". І навіть випадок з Александровим і Єрофєєвим це підтверджує. Їх дивує те, що наші командири переживають за своїх солдат. Коли в мене потрапив боєць в полон, ми багато робили для того, щоб забрати його. Я це зробив дуже швидко. До мене вийшов навіть командир 45-го полку російського спецназу і запитав: "Як так, що переживаєте за своїх людей?"

Полковник також зазначив, якщо буде можливість врятувати когось з іншого боку, то допоможе. "Він такий самий військовослужбовець, як і я".

"Зараз вони дуже всі налякані, особливо, коли потрапляють в полон - розповідає комбриг про бойовиків та російських військових на Донбасі. - Думають, що їх на органи пустять або розстріляють одразу, бензопилою розріжуть. Вони офігевають від цього. У них жах в очах. Повірили в якусь ідею, а тут зовсім інше. Йшли на боротьбу з фашизмом, а виходить, що ми такі ж люди. У нас такі ж сім'ї і все інше. Крім розчарування, в цих очах вже нічого не бачиш. Втрата ілюзії. Вони вірять в казки. Знаєте, як маленька дитина. Вона у щось вірить, припустимо, в Діда Мороза. Потім виростає. І він їй не цікавий. Так і там. Ті ж самі Александров і Єрофєєв, коли вже були в лікарні, самі сказали: "Від нас відмовляться".

16 травня 2015 року поблизу м. Щастя на Луганщині військовими 92-ї окремої механізованої бригади були захоплені в полон військовослужбовці 3-ї окремої бригади спецпризначення ГРУ РФ Олександр Александров і Євген Єрофєєв. Під час бою загинув український військовик, молодший сержант Вадим Пугачов. Затримані виявилися громадянами Росії, військовослужбовцями збройних сил РФ. Усіх учасників затримання російських спецпризначенців Президент України Петро Порошенко 29 травня 2015 року нагородив, зокрема й командира бригади полковника Віктора Ніколюка.

Читайте 1-шу частину інтерв'ю з Віктором Ніколюком: Дяденька, не стреляйте, я русский: полковник ЗСУ розповів подробиці затримання ГРУшників

В жовтні цього року, в результаті гранатометного обстрілу блокпосту в Луганській області Виктор Ніколюк та троє українських військовослужбовців отримали поранення. За ініціативою бійців та громадськості оголошено збір підписів президенту про присвоєння Ніколюку Героя України. Петиція вже набрала 58 підписів з 25 000 необхідних.

"Є люди, які більш достойніші отримати це звання. А я просто роблю свою роботу. Героя треба давати бійцю, який наприклад виніс пораненого з поля бою. Це подвиг. В моїй бригаді багато достойних цій нагороді людей".

Повне інтерв'ю читайте в найближчих номерах журналу "Країна"

Зараз ви читаєте новину «"Бояться, відмовляються йти в атаку" - комбриг Віктор Ніколюк про російську армію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути