пʼятниця, 25 грудня 2015 16:14

Дяденька, не стреляйте, я русский: полковник ЗСУ розповів подробиці затримання ГРУшників

Дяденька, не стреляйте, я русский: полковник ЗСУ розповів подробиці затримання ГРУшників
фото: Ельдар Сарахман

Легендарний командир 92-ї окремої механізованої бригади ЗСУ 40-річний Віктор Ніколюк вважає, що затримані російські ГРУшники Александров та Єрофєєв мають отримати довічне ув'язнення. Про це він розповів в інтерв'ю Gazeta.ua, згадуючи подробиці затримання російських диверсантів у травні цього року.

"Це люди, які прийшли на чужу територію і є представниками структурних війських формувань, які знаходяться в Росії, як би від них не відхрещувались. Рішення суду має бути за законами воєнного стану. Це не грибники чи любителі метеликів, які заблукали. Ці люди справді йшли вбивати. Вони цьому навчені та мали виконати поставлену бойову задачу" - зазначає Ніколюк.

До Києва командир приїхав на чергове судове засідання у справі затриманих російських військових, яке відбулося 23 грудня. По справі проходить як свідок.

"Єрофєєва брав Кирило Верес - офіцер 92-ї бригади. Александрова - я, - згадує подробиці того дня Ніколюк. - Ми приїхали з метою чергової перевірки мосту. Приїхали без зброї. Поки їхали, в дорозі нам повідомили, що саме в цей момент відбувається обстріл мосту. Прибули, а звідти виносять нашого вбитого. Це був банний день, і людей там було мало. Взяв зброю. Одразу на місці прийняв рішення з групою в 5 осіб піти туди. Я пішов верхом позиції, а Кирило низом. Спочатку знайшли Єрофєєва, забрали зброю, надали першу медичну допомогу й евакуювали. Дивлюсь, а на стежці сліди - когось тягнули. Пішов нею. Обстріли продовжувались. Знайшов Александрова, який просив: "Дяденька, не стреляйте". Я спитав: "Ты русский?". "У нас все русские", - сказав він.

За словами Ніколюка, більших доказів присутності російських військових на Донбасі не треба, оскільки самі затримані одразу зізнались, що є російськими військовослужбовцями.

"Я прийняв рішення, щоб швидко їх евакуювати. Це при тому, що по нам постійно вели обстріл із "зеленки". У мене був лише один пістолет й автомат. Набої закінчувались. Наказав тримати кругову оборону і відпрацьовувати по "зеленці", - продовжує Ніколюк. - Вже потім, коли везли полонених, вони зізнались, що група була великою - приблизно 14 осіб. В цей же час на місце прибула група "Айдару", і я дав вказівку переслідувати групу. Коли увійшли разом, по нам відкрили мінометний вогонь. Отримали трьох 300-х з нашої бригади і двох - з "Айдару".

За словами полковника, першим, хто зізнався, що він російський військовослужбовець, був Александров. Єрофєєв теж зізнався, але пізніше, хоча до останнього називав себе "ополченцем".

"Ополченці не носять зброї російського виробництва, особливо розвідгрупи, - заперечив я йому. Більше того, ми і раніше зустрічалися з росіянами і після розвалу Союзу, основна кількість оборонного комплексу залишилась в Росії. І виробництво даної зброї - "гвинторізи" і "вали" теж в Росії. А використовують їх лише спецпідрозділи та спецназ РФ", - розказує командир 92-ї бригади.

"Як тільки ми взяли їх в полон, на нас дуже швидко вийшли люди, які займаються обміном полонених, і запропонували обмін один до десяти, але ми відмовили. Більше того, вони були поранені і їм була небхідна медична допомога."

Полковник розповів, що полонені були шоковані ставленням до них наших лікарів та солдатів.

"В їхніх очах був дикий жах, що ми ніби-то їх зараз будемо на органи пускати. І ввечері, після бою, ми прийшли з ними поговорити. Розпитували про розвідгрупи, тактику дій. Єрофєєв взагалі вірив, що ми їмо дітей, займаємось відбором органів, мовляв у загиблих чи поранених солдатів забирались органи. Коли я вже йшов з палати, Єрофєєв взяв мене за руку "Прошу тебе, не йди, бо мене тут поріжуть на органи". На що я відповів, що він дебіл, а з ним все буде добре, - згадує з посмішкою Ніколюк. - Більше того, його здивувало, що в полон брав командир бригади. У нас командири не воюють, а наверху сидять, сказав мені Єрофєєв".

Після кількох таких розмов із полоненими Віктор Ніколюк вважає, що на даний момент російські військовослужбовці воюють на Донбасі не через "бандерівців" чи "фашистів", а тому що таким чином заробляють гроші.

"Багато ополченців вже готові перейти на українську сторону, але єдине, що їх стримує - занадто багато вони вже накоїли і розуміють, що їм не пробачать. Цю інформацію ми отримуємо від цивільних, які сповіщають, що там і там є такі-то хлопці, які хочуть перейти. Умова може бути одна, -зазначає полковник. - Прийти і скласти зброю".

Нагадаємо, 16 травня 2015 року поблизу м. Щастя на Луганщині військовими 92-ї окремої механізованої бригади були захоплені в полон військовослужбовці 3-ї окремої бригади спецпризначення ГРУ РФ Олександр Александров і Євген Єрофєєв. Під час бою загинув український військовик, молодший сержант Вадим Пугачов. Затримані виявилися громадянами Росії, військовослужбовцями збройних сил РФ. Усіх учасників затримання російських спецпризначенців Президент України Петро Порошенко 29 травня 2015 року нагородив, зокрема й командира бригади полковника Віктора Ніколюка.

Затриманим Александрову та Єрофєєву Генпрокуратура пред'явила підозру в терористичній діяльності, незаконному перетині кордону, зберіганні зброї і розв'язанні війни.

Повне інтерв'ю читайте в найближчих номерах журналу "Країна" та слідкуйте за анонсами на Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Дяденька, не стреляйте, я русский: полковник ЗСУ розповів подробиці затримання ГРУшників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

45

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути