пʼятниця, 03 березня 2017 22:01

З Нацопери почали звільняти музикантів

З Нацопери почали звільняти музикантів
Gazeta.ua

10 музикантів оркестру Національної опери звільнили. Артисти не погодилися підписати нові трудові угоди терміном один рік і чотири місяці.

Не погоджуються із законом 955-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури".

23 лютого у Мінкульті відбулися перемовини за участі членів колективу Нацопери, представників адміністрації театру, міністерства та юристів. Узгодили нейтральний варіант контракту. Ввечері того ж дня адміністрація відмовилася підписувати узгоджений варіант.

"Їздили на гастролі "за поїсти". Платили тільки добові, які ледь покривали основні потреби — харчування та проживання. Виплачували гроші на місці. Наче, позитивний момент. Але робили це у досить дивний спосіб", - розповідає колишній артист оркестру Нацопери, заступник голови профспілки "Вільна опера" В'ячеслав Дєдковський.

"Зазвичай розрахунок відбувався у холі готелю. Приходить представник нашої адміністрації з повною сумкою грошей і аркушем паперу. На ньому надрукована табличка з іменами артистів і сумами виплат. Останні часто написані олівцем. Його просто витерти і вписати будь-яку іншу суму. Видавав кошти. Засвідчували підписом отримання навпроти свого прізвища. Протягом одного гастрольного періоду так відбувалося декілька разів. Самі вирішували скільки грошей і коли сплачувати.

Набридло їздити працювати за копійки. Почали консультуватися з юристами щодо такої системи виплат. Виявилося, що вона неправомірна. Закон "Про гастрольні заходи" передбачає виплату зарплат за безготівковим розрахунком разово у повному обсязі у національній валюті. Артист повинен сам мати можливість вирішувати, чи на повну суму придбати валюту тієї країни, де він перебуває. Чи знімати гроші по частинах. Або розраховуватися виключно карткою.

Довгий час адміністрація Нацопери користувалися нашим незнанням законів. Адже ми артисти і не розуміємося на юридичних тонкощах. Змушені були розібратися. Закон 955-VIII став останньою краплею у цій наглій корумпованій системі, яка принижує професійну гідність працівників культури".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під похоронний марш попрощалися з українською культурою

Під Міністерством культури 28 лютого відбулася акція протесту працівників Національної опери проти свавілля керівництва. У акції взяли участь виконавці народного хору ім. Григорія Верьовки та артисти ансамблю танцю ім. Павла Вірського. Музиканти оперного оркестру виконали похоронний марш.

Закон Верховна Рада прийняла 28 січня минулого року. Безстрокові трудові угоди усіх працівників культури за рік мали бути перервані. Щоб укласти нові контракти строком від одного до трьох років.

На звернення профспілок про антиконституційність і недолугість документа відгукнулася уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська. Зробила конституційне подання на скасування закону. З 30 січня його розглядає суд. Процес може тривати до трьох років. Також п'ять висновків юридичних установ засвідчили порушення Законом 955-VIII чинних конституційних норм.

Зараз ви читаєте новину «З Нацопери почали звільняти музикантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі