Ексклюзиви
четвер, 02 березня 2017 23:07

Під похоронний марш попрощалися з українською культурою
7

Автор: Анатолій Гаєвський
 

Під будівлею Міністерства культури відбулася акція протесту працівників Національної опери проти свавілля керівництва. А також проти Закону 955-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури". Підтримати колектив Нацопери прийшли виконавці народного хору ім. Григорія Верьовки та артисти ансамблю танцю ім. Павла Вірського. Музиканти оперного оркестру виконали похоронний марш.

"Хоронимо українську культуру під міністерством безкультур'я. Ще декілька років із такими законами, і вони не матимуть ким керувати. Артисти підуть працювати у підземні переходи", - говорить Віра Корнілова голова Первинної профспілкової організації Вільної профспілки підприємців України. А також колишня артистка оркестру. Грає на віолончелі. Протестувальники починають скандувати: "Нищука! Нищука!".Оркестр знову заводить похоронний марш.

28 січня минулого року Верховна Рада прийняла Закон 955-VIII про перехід на контрактну форму роботи усіх працівників культури. Безстрокові трудові угоди мали бути перервані. За рік — укладені нові контракти строком від одного до трьох років.

Автор: Анатолій Гаєвський
 

"З моменту прийняття закону ми не сиділи склавши руки. Писали протести. Збирали сотні підписів від артистів. Зверталися до народних депутатів Григорія Немирі, Людмили Денисової, Андрія Парубія. Була на прийомі Єгора Соболева. Сказав, що голосував за цей закон, хоча в цій темі нічого не розуміє. За його словами, більшість депутатів думали, що голосують за документ про контрактну систему для художніх керівників. Те, що в там йдеться про решту художніх працівників не знали", - продовжує Віра Корнілова.

"Зверталися також до уповноваженої Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської. Вона — єдина, хто нам допоміг. Зробила конституційне подання на скасування закону. З 30 січня його розглядає суд. Та цей процес може тривати до трьох років."

П'ять висновків юридичних установ засвідчили порушення Законом 955-VIII чинних конституційних норм. Його аналізували в Інституті держави і права ім. Володимира Корецького, університеті ім. Ярослава Мудрого, університеті ім. Вадима Гетьмана, а також університетах ім. Тараса Шевченка та ім. Івана Франка. Подала законопроект у Раду Ірина Подоляк з партії "Самопоміч".

Автор: Анатолій Гаєвський
 
Початково закон розроблявся для керівників закладів культури. Щоб звільнити тих, хто "засидівся" на своїх посадах. Основну частина тексту — це опис конкурсної процедури, за якою мають переобирати керівників. Останні два пункти, які стосуються творчих працівників, дописали в кінці.

Та для керівників в документі зробили "шпаринку". Тих, хто вже працює на контрактній, а не на безстроковій основі, закон не стосується. Тому ще до його виходу головні спеціалісти Нацопери передбачливо перейшли на контрактну форму роботи. Убезпечили себе від звільнення на п'ять років".

"З урахуванням недолугостей закону керівники інших закладів культури пішли назустріч своїм працівникам. Підписали контракти на максимальний термін — три роки. Щоб артисти були захищені. Поки подання Лутковської розглядає Конституційний суд, який можливо скасує цей закон чи дасть висновок про необхідність допрацювання певних пунктів. Наша дирекція запропонувала підписати контракти на найгірших для працівників умовах. Не визначені пункти зарплати, індексації, соціального захисту. Наприклад, відпусток. Радився з юристом. Подав на розгляд адміністрації чотири форми контракту. Дирекція не підписала жодну. Пропонують виключно свою форму.

П'ятеро головних спеціалістів опери не пройшли процедуру перепідписання контрактів за новим законом. Серед них — мій безпосередній керівник, диригент оркестру. Вимагаємо дотримання законодавства України всіма працівниками на рівних умовах", - сказав колишній соліст оркестру, заступник голови профспілки ППО ВППУ Національної опери Михайло Желізняк.

Автор: Анатолій Гаєвський
 

Типова форма контракту затверджена Мін'юстом і Мінкультом. Адміністрація кожної конкретної установи може вносити незначні зміни, виходячи зі своєї специфіки.

Контракти не підписали 16 з 558 працівників Національної опери. 23 лютого у Мінкульті відбулися перемовини за участі членів колективу Нацопери, представників адміністрації, міністерства та юристів. Узгодили нейтральний варіант контракту. Ввечері того ж дня адміністрація відмовилася підписувати узгоджений варіант. О 12.00 працівників Нацопери звільнили. На наступний день охорона не пустила до приміщення закладу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колектив Національної опери бореться зі свавіллям керівництва

"З нашою професією в Україні не так просто працевлаштуватися після звільнення. Існує невелика кількість музичних колективів, де рідко з'являються вакантні місця. Нас звільнили з таким записом у трудовій книжці "припинення безстрокового трудового договору" за статтею 36, частиною дев'ятою. Через це ми не отримали вихідну допомогу, не маємо права на допомогу по безробіттю, в повному обсязі не зможемо отримувати пенсію. В Одеському та Харківському театрах опери і балету звільняють за статтею 36, частиною шостою. Вона дозволяє працівникові отримати належні соціальні виплати. Так само у решті оперних театрів України. Чому у нас таке ноу-хау?" - говорить голова профспілки "Вільна Опера" Олена Анікєєва.

Автор: Анатолій Гаєвський
 

"Закон 955- VIII іде в розріз з законом "Про профспілки і гарантії їх діяльності". Звільнили двох очільників незалежних профспілкових організацій і профспілкові комітети у повному складі. Через те, що ми не погодилися з запропонованими умовами контрактів. Як я можу захищати соціально-економічні права працівників будучи звільненою? І навіть якби зі мною уклали контракт на мінімальний запропонований термін. Як я можу не погоджуватися з керівництвом, відстоюючи права членів колективу, коли у будь який момент за це мене можуть звільнити?

Вчора були на п'ятигодинному судовому засіданні. Документи, які необхідні для захисту звільнених працівників в суді знаходяться в опері, куди я більше не можу потрапити. Тим часом артистів хору змусили підписати звернення про те, щоб профспілки не захищали їхніх інтересів. Його повісили в холі театру," - додала вона.

"За попередніми даними 98% всіх працівників культури включно з керівниками вже перейшли на контрактну систему запропоновану законом. Ще не маємо даних з усієї країни. Отримаємо їх незабаром. Для керівників, за законом, підписанню контракту передував конкурс. Художніх працівників перевели на таку форму роботи без цієї процедури.

Ті, хто не погодився з запропонованими умовами контракту, мають право подаватися до суду і там відстоювати свої права. А також складати звернення до міністра культури Євгена Нищука про створення ним законодавчої ініціативи щодо скасування Закону 955-VIII. Але вона не виправдана, оскільки більшість працівників культури перейшли на контрактну систему. Будемо чекати рішення щодо закону від Конституційного суду," - говорить начальник управління сценічного та візуального мистецтва Павло Білаш.

Автор: Анатолій Гаєвський
 

"955-VIII — це "закон, створений для переведення на контрактну систему керівників державних установ". Це версія, яка народилася у ході дискусій. Формулювання зручне для звинувачень. Жодного разу не чув її підтвердження. Закон створений для всіх.

Маю п'ятирічний контракт, який закінчується через рік. Потім, як усі, буду проходити конкурс і переукладати контракт. Для працівників Національної опери визначили мінімальний термін контракту, через те, що в театрі працює близько 100 пенсіонерів. Потрібно омолоджувати колектив. Обрали саме такий пункт статті, щоб звільнити працівників, що не підписали контракти. Бо нам здалося, що він найбільше відповідає ситуації", - сказав генеральний директор Національної опери Петро Чуприна.

Зараз ви читаєте новину «Під похоронний марш попрощалися з українською культурою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі