четвер, 04 квітня 2013 17:54

Вінничан, які виступають проти будівництва клініки у лісопарку, назвали купкою незадоволених

4 квітня на прес-конференції у конференц-залі Вінницької облдержадміністрації обговорювали ситуацію з будівництвом університетської клініки на території лісопарку. Кабмін своїм рішенням виділив 6,8 га лісопарку на розі вулиць Максимовича та Хмельницького шосе.

"Клініку планується побудувати у вигляді трилисника. І дерев вирубають мінімум. Вибрали це місце, бо воно ідеально підходить. Тут є і під'їзні шляхи, і комунікації, і повітря чисте, що важливо для лікувального закладу", - сказав ректор Вінницького медуніверситету Василь Мороз.

"Я завжди захищав ліс. Але якщо мова йде про здоров'я людей, то я погоджусь на вирубку лісу. Тим більше тут максимум 2 га під забудову піде. Решта насаджень буде максимально збережена. Тим більше відсотків на 60 там росте граб, а він не є цінною породою дерев. В крайньому випадку, якщо будівництво може зачепити дуби, ми можемо внести зміни у проект і трохи змістити будівлю", - додав начальник управління лісового та мисливського господарства у Вінницькій області Анатолій Бондар.

За словами заступника губернатора Вінницької області Романа Аксельрода, за межами міста будувати буде дорого.

"Там немає комунікацій, і їх підведення здорожчує будівництво майже вдвічі. Ми вивчали різні варіанти. Зупинились на цьому, бо він найвигідніший. Тут буде паркінг на кілька поверхів, вертолітний майданчик, щоб з аеропорту можна було швидко доставити пацієнта. Адже іноді хвилини все вирішують. А у клініку будуть привозити пацієнтів зі всієї Центральної України. Біля аеропорту побудувати клініку ми не можемо, там немає відповідної інфраструктури та зручних під'їздів", - зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Львівська влада почала тиск на захисників Снопківського парку

Всі спікери наголошували, що громадські слухання вже відбулись 26 грудня 2012 року. Оголошення про них давалось у місцевій газеті "Вінниччина". І якщо хтось не читає цю комунальну газету, це його проблеми.

"50 осіб, що прийшли на слухання, всі як один проголосували за будівництво. Вони розуміють, що тепер дорогі операції, які їдуть робити у Німеччину та Ізраїль, можна буде провести у Вінниці. І в десятки разів дешевше. В кількох містах України є університетські клініки. Їх так називають, але вони не відповідають стандартам. Тому що відкриті на базі старих лікарень. Ми ж побудуємо з нуля. Це буде єдина в Україні такого роду клініка. Це буде заклад, яким можна буде похвалитись. Який не соромно показати закордонним делегаціям, які приїжджають на Пироговські читання. Студенти отримають унікальний досвід навчання. І це буде абсолютно інший рівень медицини. Якщо ми зараз втратимо цей шанс, то клініку побудують в іншій області. Цього не можна допустити", - наголосив Мороз.

Вінничан, які виступають проти будівництва клініки саме на території лісопарку, Роман Аксельрод назвав купкою незадоволених. 30 березня та 2 квітня вони організували акції протесту у лісопарку та під стінами Вінницької райдержадміністрації. Лісопарк знаходиться на території Вінницького району.

"Ці 20 осіб нічого не вирішать. Ми покличемо всіх медиків, які хочуть мати таку клініку, і вони просто відтіснять тих активістів. А якщо вони будуть лягати під техніку, ми знайдемо спосіб їх убезпечити. Повірте, про вуличну торгівлю теж казали, що її ніколи не позбудемось. І що? Забрали ті ятки з тротуарів, хоч базарники теж кидались під техніку. І проти будівництва підземного переходу на ринку "Урожай" теж збирали пікети. Мітингували. Але тодішній мер Дмитро Дворкіс і я, як його заступник, не звертали на це увагу. Тому що там дуже часто гинули люди. І громадські слухання зараз не потрібні. Навіть якщо вони зберуться, це нічого не дасть. Клініці у лісопарку бути! Держава виділяє на це кошти, і ми зробимо все, щоб якнайскоріше мати медичний заклад високого класу в нашому обласному центрі", - підсумував Аксельрод.

Зараз ви читаєте новину «Вінничан, які виступають проти будівництва клініки у лісопарку, назвали купкою незадоволених ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути