вівторок, 10 липня 2012 11:14

Відкриття творів Караваджо не підтверджено - експерт

Відкриття творів Караваджо не підтверджено - експерт
Антоніо Паолуччі. Фото: archeologiainrovina.wordpress.com

Директор музеїв Ватикану Антоніо Паолуччі професор (Antonio Paolucci) назвав відкриття малюнків Караваджо оптимістичною гіпотезою, яку важко довести науково, повідомило в понеділок агентство KAI.

Малюнки, приписувані Караваджо, були виявлені в міланському замку Сфорца. Дослідники стверджують, що з 1378 робіт учнів художника Сімоне Петерцано (Simone Peterzano), у якого Караваджо працював з 1584 по 1588, власне його творіннями є більше 100 робіт.

"Оскільки немає жодного малюнка з доведеним авторством Караваджо, неможливий дедуктивний висновок на науковий основі", - заявив Паолуччі. Він додав, що гіпотеза італійських мистецтвознавців Мауріціо Куруза (Maurizio Curuz) і Адріани Федріголлі (Adriana Fedrigolli) залишається тому заснованої на "чистому оптимізмі".

Відомий італійський історик мистецтва Антоніо Паолуччі, який до музеїв Ватикану раніше був директором галереї Уффіці у Флоренції і міністром культури Італії, нагадав про те, що найбільш відомі фахівці з Караваджо не побачили його авторства в малюнках, що зберігаються в замку Сфорца.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Поцілунок Іуди" відреставрують у Києві

"Нікому не спало на думку пов'язати їх з Караваджо", - сказав Паолуччі. Тим не менш, вважає директор музеїв Ватикану, до гіпотези треба поставитися серйозно і дочекатися більш переконливих аргументів від її авторів.

Паолуччі додав, що в історії мистецтва були такі випадки, коли найбільші експерти не помічали авторства великих майстрів, яке пізніше відкривали їх молодші колеги.

Мауріціо Куруза і Адріана Федріголлі переконані у своїй правоті і заявили, що їхня знахідка є "революцією у вивченні творчості Караваджо". Мистецтвознавці вже підготували до публікації електронні книги з викладом результатів своїх досліджень.

Якщо авторство Караваджо буде визнано доведеним, вартість виявлених малюнків, за оцінками експертів може досягти 700 мільйонів євро.

Мікеланджело Мерізі да Караваджо (Michelangelo Merisi da Caravaggio, 1571-1610) - італійський живописець, основоположник реалістичного напряму в європейському живописі 17 століття. Роботи Караваджо відрізняють лаконізм і простота композиції, енергійне пластичне ліплення.

Зараз ви читаєте новину «Відкриття творів Караваджо не підтверджено - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі