понеділок, 01 квітня 2013 13:17

"Важко матюкатися, коли співаєш" - що подивитися в кіноклубах з 1 по 7 квітня
6

Король говорить
Фото: Фото: kinopoisk.ru
Не все те золото
Чарлі Чаплін
Готель "Руанда"
Мій хлопець - псих

Головне за тиждень в столичних кіноклубах - що не можна пропустити з 1 по 7 квітня на думку Gazeta.ua. А саме кінодебют видатного італійця Лукіно Вісконті, добірка з кращих епізодів кінокоміків, мелодраму з життя двох "чудиків" - "Мій хлопець - псих", художній фільм про криваву різанину в Руанді та "заїкання" короля у оскароносній стрічці "Король говорить".

Коміки німого кіно

Покажуть кращі уривки зі світових шедеврів від визначних коміків німого кіно - Чарлі Чапліна, Макса Ліндера та Бастера Кітона. Фільм Чарлі Чапліна "Малюк" вважається одним з кращих в біографії актора. Це драматична комедія про людську прихильність волоцюги до хлопчика з нетрів.

Персонаж Макса Ліндера - це навпаки елегантний субтильний пан із буржуазного класу, який завжди потрапляє в комічні ситуації. Він був надзвичайно органічний у німому кіно в традиціях французького буржуазного водевілю: "Капелюх Макса" (1908), "Макс і жінка-лікар" (1909), "Макс боїться собак" (1909).

А от прізвисько "Бастер" (з англійської - умілець) дав Кітону знаменитий Гаррі Гудіні після того, як шестимісячний Джозеф скотився зі сходів, не отримавши при цьому жодної подряпини. Його кращі ролі у "Вогні рампи" (1952), "Шерлок Молодший" (1924).

1 квітня у кіноклубі культурної асоціації "Новий Акрополь" (вул. Щербакова, 9а, початок о 19:00, вхід - 25 грн., пільговий – 15 грн.)

Одержимість

Фільм дав початок і кар'єрі режисерові Лукіно Вісконті у 1943 році і початок напрямку неореалізму. Багато кінокритиків вважають цей фільм кращою роботою Вісконті та найкращим кінодебютом в історії кіно.

В основі сюжету - кримінально-еротичний роман Кейна "Листоноша дзвонить двічі". Це історія кохання, адюльтера і вбивства в італійській провінції. Джино зустрічає молоду, красиву Джован та її чоловіка - огидного стариганя... Сміливість сюжету та велика увага до соціального стану персонажів, їх чуттєвим поривам і тілесним бажанням — ось що вирізняло стрічку Вісконті того часу.

2 квітня у кіноклубі "Ракурс" (Кінотеатр ім. Чапаєва, вул. Велика Житомирська, 40, початок о 19:30, 10 грн.)

Мій хлопець – псих

Колишній шкільний вчитель Пет, провівши в психіатричній лікарні вісім місяців, повертається в рідний дім. Він одержимий думкою почати нове життя, помиритися з колишньою дружиною, до якої не має права наближатися за рішенням суду. Але він знайомиться з ексцентричною дівчиною Тіффані.

"Я замовив кукурудзяні пластівці, щоб не переплутати звичайна вечеря з побаченням" - це дивна, багатослівна мелодрама з життя "чудиків". Дві головні теми - безумство і романтика - постійно борються один з одним - так само, як і головні герої Пет і Тіффані.

3 квітня у кіноклубі в центрі "Майстер клас" показ англійською мовою (вул. Лаврська, 16a, початок о 19:00, 40 грн., 20 грн. - студентам)

Готель "Руанда"

Сюжет фільму заснований на реальних подіях середини 90-х років в Руанді. Народ хуту, який становив етнічну більшість, влаштував у країні криваву різанину, знищивши більше мільйона людей – народ тутсі.

Тут є і по-своєму "щасливий кінець", і відмовчування владних осіб на події в Руанді, і бажання нормального сімейного щастя, і вечеря з пивом (при свічках і на даху готелю), і навіть закони менеджерського виживання. І життя реального Пола Русесабаджина, керуючого готелем в Руанді, що врятував від смерті 1268 чоловік, для режисера стало "ілюстрацією" того кривавого геноциду.

"Люди подивляться репортаж, скажуть "як це жахливо" і далі будуть вечеряти" - каже оператор журналіста у фільмі. І від цих слів по справжньому моторошно.

4 квітня у кіноклубі НаУКМА (Набережно-Хрещатицька, 27, аудиторія 13, початок о 18:30, безкоштовно)

Король говорить

Середній син Георга принц Альберт з дитинства страждав заїканням, яке не заважало йому в особистому житті, але стало серйозною проблемою, коли йому довелося виступати з промовами.

- Ти можеш вилаятися?

- Чорт, чорт, чорт, чорт, чорт, чорт!

- Ха, та твої "чорт" переплюне і першокласник, а слабо сказати слово на букву "б"? – такі поради дає королю (Коліну Ферту) логопед (Джеффрі Раш). Вони обидва – чоловіки з характером. "Пустіть дим глибше в легені, Ваша королівська Високість" або ж "Важко матюкатися, коли співаєш" - гумор і щирість фільму не розчаровують.

Фільм зі зразковою англійською драматургією та гідним "посланням" глядачеві. Одна з причин, чому він був номінований у 12 категоріях на премію "Оскар" (перемогу отримав в 4-ох і став кращим фільмом року).

4 квітня в англомовному кіноклубі в кінотеатрі "Кінопанорама" (вул.. Шота Руставелі, 19, початок о 19:00, вхід – 40 грн., студентам – 30 грн.)

Не все те золото

Документальний фільм чеського режисера Томаша Кудрни, яку він зняв 2010-го року. Головні герої живуть і працюють в Киргизстані. Тепер розробка корисних копалин – бізнес великих корпорацій. Фільм фокусується на чотирьох головних героях, життя яких пов'язане з великим золотим рудником, який розробляє канадська компанія "Кумтор".

Через тонкий гумор і відвертий стиль автори фільму висвітлюють індивідуальні історії кожного героя - водія кар'єрної вантажівки Нурбека, американського боса - голови гірничодобувної компанії, Керіма - представник компанії, та Бактигулі - лікарки, яка бореться проти компанії і екологічних наслідків її діяльності.

7 квітня кінопоказ від "Морква Клуб" (вул. Васильківська, 28, початок о 17:00)

Зараз ви читаєте новину «"Важко матюкатися, коли співаєш" - що подивитися в кіноклубах з 1 по 7 квітня ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі