Ексклюзиви
середа, 27 березня 2013 10:18

"Жінці важко виразити себе, якщо вона без сукні" - сценарист Лінда Сегер

"Жінці важко виразити себе, якщо вона без сукні" - сценарист Лінда Сегер
Лінда Сегер. Фото: kino-teatr.ua

22 березня в Києві пройшов семінар голлівудського "гуру сценарної майстерності" Лінди Сегер. Вітчизняним кінематографістам вона розповіла про те, як "гарний сценарій зробити великим".

За свою кар'єру сценариста пані Сегер проконсультувала близько 2400 сценаріїв, за якими в результаті було знято більше 40 фільмів. Найвідоміші з цих стрічок: "Універсальний солдат" (1992) з Ван Дамом в головній ролі та біографічна драма "Лютер" (2003). Завдяки її консультаціям сценарії до фільмів обростали цікавими деталями, за якими глядачі згодом і пригадували ці стрічки. Інколи до неї звертався за порадами навіть Рей Бредбері.

"Творчий процес – це не загадка, а технологія, яку не так вже й важко опанувати…" - розпочала свій виступ пані Сегер. В якості прикладів вона використовували уривки з класичних голлівудських стрічок та вітчизняного серіалу "Нюхач".

Незважаючи на те, що українське кіно досі знаходиться в напівпритомному стані – пані Сегер дуже схвально відгукнулась про наші фільми: "Я вже мала справу з українськими сценаріями і варто сказати, що це напрочуд цікаві роботи. Вони мають великий міжнародний потенціал. Дивно, що у вас досі не знімають багато повнометражних фільмів".

Досить оригінально вона трактувала і всім відомі фільми.

"Титанік" - перш за все, не історія кохання і не реконструкція найкрасивішого в історії корабля. Це розповідь про дівчину, яка шукала себе: суспільство бачило її аристократкою, а сама вона хотіла бути простою щасливою дівчиною. Цей конфлікт, як на мене – головний в цій стрічці" - сказала голлівудський сценарист.

На відміну від шквалу позитивних відгуків про останню стрічку Бондіани – думка Лінди Сегер з приводу цього фільму дуже і дуже стримана: "Проблема останньої частини пригод агента 007 в тому, що Джеймс Бонд в ній перетворюється на типового супергероя, як, наприклад, в "Міцному горішку" чи "Борні". Через це Бондіана стає похмурішою і лишається свого фірмового гумору".

Свої роздуми про кіно та способи вдосконалення сценаріїв пані Сегер детально описала в своїх дев'яти книжках.

Візит Лінди Сегер – лише перша подія в лінійці цьогорічних семінарів, покликаних посприяти розвитку в Україні школи сценарної майстерності. Організатор цих заходів – компанія "Медіа Ресурси Менеджмент". Так, в травні до нас завітає Стів Каплан аби прочитати лекцію про секрети створення комедійних телесеріалів. Ну, а восени – Джон Йорк, який спеціалізується на драматичних телефільмах.

Перлини київського семінару Лінди Сегер:

Якщо ви митець – вам необхідно регулярно переживати якийсь новий досвід. Я знаю письменників, які щомісяця відважуються на щось таке, чого раніше не робили.

Навіть найбільший інтроверт-американець – експресивніший за типового екстраверта-європейця.

В 90% фільмів закадровий голос – абсолютно зайвий.

Майже в кожному фільмі Вуді Алена з'являється психоаналітик. Про що ж йому, бідолашному, ще знімати, якщо він сам останні 50 років регулярно ходить до такого ж лікаря…

Жінці важко виразити себе, якщо вона без сукні.

До Києва я приїхала у чобітках, які купила в Лос-Анджелесі. І ви знаєте – за кілька днів я тут зустріла вже з десяток людей, котрі ходять в такому самому взутті. Ваша мода близька до тієї, яка сьогодні в "місті янголів".

Американська культура – це оксюморон. Ми не вигадали майже нічого унікального, натомість запозичили ледь не у кожної країни світу щось цікавеньке.

Серед цьогорічних номінантів на "Оскар" не було жодного безумовного шедевру.

Дійсно цікава історія – та, за якою продовжуєш слідкувати навіть коли почався землетрус.

Зараз ви читаєте новину «"Жінці важко виразити себе, якщо вона без сукні" - сценарист Лінда Сегер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі